"Verhuizen naar Zuid-Frankrijk is niet de oplossing voor de opwarming van de aarde"

7 maart 2016
Vorige week waarschuwde Leonardo DiCaprio in zijn overwinningsspeech tijdens de Oscars voor de klimaatverandering. Mocht nieuwsgast Piet De Praitere ooit een Oscar winnen, dan zou hij net hetzelfde doen.

Normaal gezien bedanken filmsterren hun vrienden, familie en collega's als ze een Oscar winnen, Leonardo DiCaprio pakte het anders aan. Hij waarschuwde Hollywood en de rest van de wereld voor de opwarming van het klimaat.

Ook nieuwsgast, acteur en comédian Piet De Praitere is begaan met het klimaat. Binnenkort doet hij samen met onder andere Alex Agnew, Wim Helsen en Wouter Deprez drie optredens voor Comedy for the climate, een comedy-avond die helemaal in het teken van het klimaat staat en een initiatief is van vzw Klimaatzaak. Die vzw is een groep burgers die een rechtszaak aanspanden tegen de Belgische overheden wegens een nalatig klimaatbeleid.

Piet is geen specialist in de opwarming van de aarde, maar hij ligt er af en toe wel van wakker. Veel mensen beschouwen het klimaat als een ver-van-mijn-bed-show omdat ze niet goed weten wat ze er aan moeten doen. Het is de politiek die initiatief moet nemen en actie moet ondernemen. En daar ligt net het probleem.

Verhuizen naar Zuid-Frankrijk

Veel mensen benaderen de problematiek van het klimaat heel slecht en soms is het zelfs lachwekkend hoe mensen omgaan met de doemberichten. Piet werkte samen met Kamagurka aan een programma voor de VPRO in Nederland. Daar had een man uit de filmploeg een visionaire droom dat de zeespiegel zodanig sterk zou stijgen dat hij heel zijn familie zou verliezen.

Die droom had zo'n impact dat hij naar het zuiden van Frankrijk is gaan wonen. Daar waren onlangs heel zware stormen, waar ook die man hinder van heeft ondervonden.

Laat ons stoppen met de economische logica op de eerste plaats te zetten

Verhuizen gaat het probleem natuurlijk niet oplossen. Piet merkt dat niet alleen de gewone mensen, maar ook de politici slecht reageren op de klimaatopwarming. Als er beslissingen moeten genomen worden, wordt er consequent eerst naar de economische gevolgen gekeken.

Elke beslissing moet eiden tot economische groei, terwijl dat vaak niet de eerste zorg zou mogen zijn. Als we die logica blijven aanhouden, gaat de opwarming van de aarde ons nog meer problemen bezorgen dan we nu denken.

Het volledige gesprek kan je hieronder herbeluisteren.