“Verjonging is een goede keuze, maar we moeten ons nog steeds houden aan een afspiegeling van de samenleving”

31 december 2019
Maya Detiège werd niet herverkozen voor sp.a bij de parlementsverkiezingen. Daardoor verloor ze niet alleen haar plek in het parlement, maar ook haar job. Ze sprak er voor het eerst over met Annemie Peeters in Wordt Vervolgd.

Bij de verkiezingen van 2019 kreeg Detiège de vierde plaats op de Antwerpse sp.a-lijst voor het Vlaams Parlement. Ze haalde 9.174 voorkeurstemmen, het tweede hoogste aantal op de Vlaamse lijst in Antwerpen, maar ze kon er niet mee opboksen tegen de kandidaten die profiteerden van de lijststemmen en werd dus niet herverkozen.

“In het begin had ik een periode van boosheid. Twee keer campagne voeren na elkaar en net niet verkozen worden, dat is heel intens”, vertelt ze in Wordt Vervolgd. Maya had een frustrerend tekort van 238 stemmen.

“Je moet aan je kinderen uitleggen dat je geen job meer hebt, je badge inleveren, je mails worden stopgezet, dat zijn heel emotionele momenten”, gaat ze verder.

Ik heb lang woede gevoeld tegenover Tom Meeuws, maar ik ga niet natrappen. De boosheid is weg

Tom Meeuws was degene die de plaatsen op de lijst verdeelde, Detiège legt de schuld dan ook voor een deel bij hem. “Hij zette me als vierde op de lijst, terwijl ik niet begreep waarom hij dat risico nam. De kans was groot dat de derde en vierde zetel niet binnengehaald zouden worden. Hij beloofde me te steunen, ‘jij haalt dat’, zei hij”.

Achteraf stelden heel wat mensen zich vragen bij de plaatsverdeling, want ook Meeuws kwam op voor de verkiezingen. En ook Maya twijfelde. “Eerst stak ik het op slechte wil, nu steek ik het eerder op een gebrek aan ervaring”.

Verjonging is een goede keuze, maar we moeten ons nog steeds houden aan een afspiegeling van de samenleving

Ook Conner Rousseau treurt om het vertrek van Maya. “Maya staat heel dicht bij de mensen, dat staat los van leeftijd en is zo belangrijk voor onze partij. Verjonging is een goede keuze, maar we moeten ons nog steeds houden aan een afspiegeling van de samenleving, en daar horen mensen die ouder zijn en meer ervaring hebben ook bij”.

Beluister het gesprek met Conner Rousseau:

Maya deelt die mening volledig. “Ik denk dat het gezond is om te vernieuwen, maar een parlement functioneert ook niet goed als er té veel nieuwe mensen in zitten, je hebt een goede mix nodig. Ik heb echt wel tijd nodig gehad om een wetsvoorstel te leren maken of een begroting te ontleden. Het is helemaal niet zo eenvoudig om de knepen van het vak te leren”.

En nu?

"Loslaten lukt veel beter dan ik dacht. Ik heb af en toe wel gehuild en afscheid nemen van collega’s was ook erg moeilijk. Je gaat ook door een dal, de ene dag werk je keihard, en de andere dag is er plots niets meer".

"Veel ex-collega’s die hetzelfde meegemaakt hebben storten zich de week erna meteen al op iets, maar dat kon ik niet. Ik heb eerst bewust tijd genomen voor mezelf".

"Ik heb ondertussen ook al een nieuwe job op het oog, iets binnen de internationale politiek, het Benelux-parlement, maar dat zien we dan wel weer. Wat het precies is, daar kan ik heel binnenkort meer over zeggen, maar het is voor een stuk iets dat ik ken, dat ik graag doe en ik voel me goed bij de mensen waarmee ik werk".

Beluister het volledige gesprek: