Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Verkiezingen oktober: "In 70% van gemeenten ligt al voorakkoord klaar"

za 25 aug. - 8:45

In zeventig procent van de gemeenten in Vlaanderen ligt al een voorakkoord klaar voor de verkiezingen dit najaar. Dat zegt politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) en staat te lezen in De Morgen. Vaak is de kiezer daar op voorhand niet van op de hoogte. "Het zou van grote maturiteit getuigen mocht men voorakkoorden bekend maken," zegt Ackaert in 'De Ochtend'.
Politicoloog Johan Ackaert

Misschien kan je je het nog herinneren: een kleine drie maand geleden was er discussie over de vraag of Bart Tommelein (Open VLD) en Björn Anseeuw (N-VA) onderhandeld zouden hebben over een Oostends voorakkoord. Welnu: het zou niet de enige gemeente zijn waarin een voorakkoord gesloten wordt. In maar liefst zeven op de tien Vlaamse gemeenten ligt een voorakkoord klaar voor de verkiezingen in oktober. Dat heeft politicoloog Johan Ackaert onderzocht, door partijvoorzitters systematisch te bevragen na vorige verkiezingen.

Een voorakkoord is geen absolute levensverzekering: 40% van de partijvoorzitters die lokaal betrokken waren, geeft toe dat ze het uiteindelijk niet gehaald hebben

Bij een voorakkoord maken verschillende politieke partijen vóór de verkiezingen al afspraken. Hoe zo'n akkoord er dan precies uitziet, kan variëren: "Men kan de avond van de verkiezingen bij elkaar gaan zitten om een coalitie te vormen, maar men kan ook meer gedetailleerde afspraken maken over wie burgemeester wordt en wie als schepen zal zetelen," zegt Ackaert in 'De Ochtend'. Het kan de vorm aannemen van een mondeling akkoord, maar evengoed kan het schriftelijk bij de notaris worden neergelegd. 

Uiteraard speelt de uiteindelijke stem van de kiezer ook nog een rol. "Als de burger anders stemmen, dan faalt het voorakkoord."

Zijn voorakkoorden geen kiezersbedrog?

De vraag die zich vervolgens opdringt is: gaat het hier niet om kiezersbedrog? "U heeft gelijk," zegt Ackaert. "Het zou van grote maturiteit getuigen mocht men zo'n akkoorden bekend maken. En in een aantal gevallen gebeurt dat ook. Maar nogmaals, vergeet de impact van de kiezer niet."

Ackaert vermoedt trouwens dat het percentage van 70 procent nog een onderschatting zou kunnen zijn, "aangezien niet elke politicus graag toegeeft dat hij betrokken is in een voorakkoord."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet