Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Verkiezingsresultaat in de VS viel niet te voorspellen: "Als voorspeller worden peilingen steeds onbetrouwbaarder"

do 5 nov. - 8:36

"A landslide victory", ofwel een verpletterende overwinning: die heeft Joe Biden niet binnengehaald voor de Democraten. Nochtans is dat wel wat verschillende peilingen hadden voorspeld. De realiteit is dat de einduitslag veel nipter zal zijn voor de uiteindelijke winnaar. Hoe komt dat? Zijn peilingen nog wel zinvol en betrouwbaar? Politicoloog Stefaan Walgraeve (UAntwerpen) nuanceert het een en ander.
Tabrez Syed via Unsplash

"In de peilingen werd Biden gemiddeld op een voorsprong van 8% gezet, op nationaal niveau. In realiteit zal hij over het hele land maximum 2 of 3 % voorsprong halen", zegt Walgraeve. "In de "popular vote", het pure aantal stemmen, zal Biden het zeker halen. Maar in het Amerikaanse systeem koop je daar niets mee."

Volgens Walgrave zijn de twee basiselementen van een peiling ook de twee punten waarop het grondig verkeerd kan lopen. "Een peiling steunt op een steekproef van een bepaalde groep, en wat die mensen al dan niet tegen jou willen vertellen. Voor gelijk welk onderzoek lijkt het steeds lastiger om een goede steekproef samen te stellen. Steeds minder mensen zijn bereid om mee te werken aan onderzoek, zelfs als het gaat over iets als chipssmaken. Los van de mensen die je bevraagt, kan je je dan afvragen hoe eerlijk mensen zijn in hun antwoorden."

Steeds minder mensen zijn bereid om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek, en dus ook aan peilingen.

— Stefaan Walgraeve

Amerikaanse peilers stellen vaak drie vragen. "Hoe waarschijnlijk is het dat mensen gaan stemmen? Wat is hun huidige voorkeur? En op wie hebben ze vorige keer gestemd?", aldus Walraeve. "Hier bij ons geldt een opkomstplicht, maar in de VS kunnen mensen zeker liegen over het feit of ze van plan zijn om te gaan stemmen. Dat alleen al maakt het peilen moeilijk."

Daarnaast roepen peilingen - vooral bij Republikeinse kiezers - sowieso veel weerstand op. "Media als CNN en de New York Times organiseren veel peilingen. Volgens een deel van het publiek maken polls een deel uit van het establishment, van instanties die "fake news" brengen. Veel Republikeinse kiezers zijn niet bereid om daaraan mee te werken: ze beschouwen de klassieke media als te links, tegen hun partij, en tegen Trump. Als het verzet om mee te werken aan een peiling al een politieke daad op zich wordt: dan worden betrouwbare resultaten héél moeilijk."

Peilingen horen voor veel mensen bij het establishment, bij de zogenoemde "linkse media". Daarom willen veel Republikeinen niet meewerken.

— Stefaan Walgraeve

In de Amerikaanse peilingen wordt dus vooral de Republikeinse stem gemist. En ook in ons land is er een bepaalde groep kiezers die in de peilingen wordt onderschat. "Vlaams Belang-kiezers inschatten, dat is hetzelfde probleem. Wie een anti-establishmentpartij steunt, is niet altijd bereid om z'n eerlijke mening daarover te geven. Het omgekeerde zien we bij Groen-kiezers: die mensen zijn vaak héél bereid om mee te werken aan allerlei onderzoek, en worden dus systematisch overschat."

Hebben peilingen nog een toekomst? Ja, en nee

Als de Amerikaanse peilingen nu al twee verkiezingen op rij zo verkeed zitten: bestaat er dan geen manier om de resultaten te corrigeren? "In theorie zou je dat kunnen doen, op basis van mensen hun stemgedrag bij de vorige verkiezingen. Maar gek genoeg herinnert niet iedereen zich dat even goed, of draaien mensen graag hun kar. Die herinnering is dus niet betrouwbaar. En dan zijn er in Amerika maar 2 partijen: bij een peiling in België is dat nog problematischer", zegt Walgraeve.

Toch schrijft Walgrave peilingen als politiek instrument niet af. "Ze horen bij het politieke spel. In de VS bepalen ze in de voorverkiezingen, waarbij elke partij zijn kandidaat aanduidt, wie voldoende middelen kan losweken bij geldschieters. Peilingen zijn een industrie op zich. Maar eigenlijk zijn ze vooral interessant na de verkiezingen, dan heb je veel betrouwbare informatie om mee te werken. Maar als voorspellend instrument worden ze op termijn alleen maar onbetrouwbaarder."

Bron: vrtnws.be en 'De ochtend'

Beluister hier het volledige gesprek met politicoloog Stefaan Walgraeve (UAntwerpen) in 'De ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet