De kans is groot dat je denkt dat seks verkoopt. Want alleen al het woord “seks” trekt de aandacht van mensen. Geef toe: ook jij zit dit artikel nu te lezen. Maar wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis heeft toch enkele bedenkingen.
Verkoopt seks? Dat hangt allemaal van de context af. Seks kán verkopen, maar onder bepaalde voorwaarden, zegt wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis. Het hangt er allemaal vanaf of het subtiel, respectvol, esthetisch en relevant is. Hij haalt er enkele reclamecampagnes bij om zijn punt te maken. Kijk even mee.
01 Suit Supply
Is dit reclame voor koffie? Of voor keukens? Nee, het blijkt om reclame voor maatpakken van het merk "Suit Supply" te gaan. “We voelen meteen aan dat we hier een probleem mee hebben” zegt Gustaaf Cornelis.
undefined
02 Dolce & Gabana
In dit geval zal de naam van het merk wel blijven hangen, en dat is misschien een goede zaak. Maar Cornelis twijfelt of deze reclame zal aanzetten tot het aankopen van het product.
undefined
03 Banden Herman
“Hier hebben we een gigantisch probleem mee” zegt Cornelis. “Deze vrouw is een compleet lustobject. Je wordt afgeleid door haar boezem en haar onderdanige blik. Dit is weinig respectvol, en het staat ver van banden.” De vrouw in kwestie wordt geseksualiseerd, en de relevantie is ver zoek.
undefined
04 Palletten te koop
Een beetje anders wordt het bij deze campagne. “Heel relevant is het niet, maar humor kan het een en ander rechttrekken."
Toch is het niet respectvol. “Er zit geen man in zijn blote kont op dit pallet.”
undefined
05 Reclame voor lingerie
Hier merken we dat de subtiliteit ook niet echt duidelijk is. Alleen hebben we er weinig of geen problemen mee omdat het om lingerie gaat. “Stel dat het een affiche was met een kapstok met een kledingstuk erop: dat product ga je ook niet meteen kopen.”
Deze affiche is respectvol, esthetisch en relevant.
undefined
06 Ontwapenend!
Deze affiche komt uit Nederland. Het is een verkiezingsposter van de partij PSP die een naakte vrouw naast een koe in een weiland toont. ‘Ontwapenend’ stond er onder, waarmee de partij aandacht vroeg voor ontwapening.
Kan dit eigenlijk wel? “Ja!” zegt Cornelis “Want het is relevant, het toont waar het verhaal van deze politieke beweging over gaat.”
undefined
07 EK 2016
Het duurt even voor je het doorhebt, maar deze affiche werd gemaakt in de context van het EK 2016. “Deze afbeelding is zeer aanvaardbaar” zegt Cornelis. Sleutelwoorden zijn hier immers: subtiel, respectvol, esthetisch en relevant.
undefined
Even resumeren: verkoopt seks nu of niet?
“Seks verleidt alleszins om te kijken” besluit Cornelis. “En het zal leiden tot aankopen wanneer het esthetisch, respectvol en relevant is.”
Nog meer voorbeelden van (bedenkelijke) reclamecampagnes zien? Bekijk de integrale video: