Verkozen president Joe Biden stelt coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar voor

15 januari 2021
De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn plannen bekendgemaakt voor een nieuw coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar (zo'n 1.600 miljard euro). Met dat geld wil Biden onder meer de Amerikaanse vaccinatiecampagne versnellen. De meeste Amerikanen zouden ook een cheque van nog eens 1.400 dollar krijgen.

Het Amerikaanse Congres keurde enkele weken geleden nog een steunpakket van bijna 900 miljard dollar goed. (Maanden daarvoor was er al eens een pakket van 3.000 miljard dollar.) Maar dat laatste pakket was volgens verkozen president Biden slechts een vooruitbetaling. Hij stelt nu een nieuw pakket van 1.900 miljard dollar voor.

"De economische pijn en schade is zo groot dat er een nieuw noodplan nodig was", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "Het heet dan ook het American Rescue Plan. Het is min of meer de aftrap van het presidentschap van Joe Biden."
Een deel van dat bedrag (160 miljard dollar) is bedoeld om het nationale vaccinatieprogramma te financieren en te versnellen en om de meeste Amerikanen een cheque van 1.400 dollar te geven (ongeveer 1.150 euro). In het vorige pakket was sprake van 600 dollar. President Trump wilde daar 2.000 dollar van maken, maar zijn eigen Republikeinse partijgenoten in het Congres lagen dwars. Met de extra 1.400 dollar die Biden nu voorstelt, komt hij toch aan die 2.000.
Daarnaast is 170 miljard dollar bestemd voor het heropenen van de scholen en 1 biljoen dollar voor directe hulp, zoals werkloosheidsuitkeringen. Ook gaat 440 miljard dollar naar onder meer bedrijven en naar een noodfonds voor lokale regeringen. Voorts wordt er in het plan nog gesproken over een verlenging van de bescherming tegen uithuiszetting en een uitbreiding van de voedselhulp.

Race tegen de tijd

Een hele hoop geld dus, zeker in een land als de VS waar velen van mening zijn dat de rol van de overheid zo beperkt mogelijk moet blijven. Maar Biden verdedigt het plan met hart en ziel. "We zitten in een race tegen de tijd en zonder bijkomende overheidssteun zouden de economische en de gezondheidscrisis de komende maanden nog verergeren, scholen zouden niet veilig kunnen heropenen en de vaccinatiecampagne zou te traag verlopen", verklaarde het overgangsteam van Biden vooraf al in een mededeling.

"Er vindt een crisis met diep menselijk lijden plaats voor onze ogen en we kunnen geen tijd verspillen. We mogen niet met gekruiste armen blijven toekijken", zei Biden tijdens een toespraak vanuit Wilmington, in Delaware. "We moeten optreden en wel nu." Volgens het overgangsteam van de verkozen president is het plan "ambitieus, maar haalbaar, en zal het de Amerikaanse economie redden". De idee erachter is dat er nu veel geld uitgegeven moet worden om later veel geld uit te sparen, zegt Soenens. "Biden wil later zelfs nog een groter plan afkondigen." In februari wellicht.
Biden wil het nieuwe pakket al van dag 1 van zijn presidentschap laten ingaan, maar het moet wel nog in het Congres goedgekeurd worden. "Het Congres moet snel optreden om werkende gezinnen, gemeenschappen en kleine bedrijven te helpen om de pandemie door te komen", liet het overgangsteam nog weten. Het is echter erg waarschijnlijk dat zijn voorstel op tegenkanting zal kunnen rekenen van de Republikeinse oppositie. In het plan zitten namelijk ook enkele Democratische beleidsprioriteiten, zoals een stijging van het minimumloon tot minstens 15 dollar per uur (omgerekend 12,27 euro per uur), meer dan een verdubbeling van het huidige bedrag van 7,25 dollar.

Biden krijgt in elk geval steun van buiten het parlement. De Amerikaanse Kamer van Koophandel is voor het plan en ook de beurs reageert er goed op. "Iedereen ziet de noodzaak ervan in om boel weer overeind te krijgen", aldus Soenens.

Op 20 januari legt Biden de eed af als nieuwe president van de VS.

Luister naar Björn Soenens vanuit de VS:

Bron: vrtnws.be en De ochtend