Verlaat jij sociale media omdat de taal er te ruw is geworden?

8 september 2016
"In het maatschappelijk debat is het toegelaten om harde kritiek te geven op iemand, maar je moet de bal spelen. Dat is iets helemaal anders dan cafépraat te verspreiden op Twitter." Dat zei De Morgen-journalist Joël De Ceulaer gisteren in De Afspraak. De Ceulaer ging er in debat met Annick De Ridder, nadat de twee samen hadden gezorgd voor de zoveelste Twitterrel op korte tijd. De taal op sociale media wordt steeds ruwer, zoveel is duidelijk. Blijf jij daarom weg van de sociale media?

Het ontslag van Youssef Kobo vormde de aanleiding voor een hevige discussie tussen De Ceulaer en De Ridder op Twitter. De Ceulaer verdenkt de N-VA ervan om bewust oude (en foute) tweets van Kobo boven te halen, waarop hij zelf een oude tweet van De Ridder onder de aandacht bracht:

Het is lang niet de eerste keer dat politici op Twitter in zware taal uithalen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemde viroloog Marc Van Ranst onlangs een zieke mens.

Het lijkt wel alsof harde taal de nieuwe norm is geworden op de sociale media. Ook niet-politici mengen zich in de debatten en schuwen de ruwe taal niet.

VRT-journalist Riadh Bahri was de voorbije jaren regelmatig het slachtoffer van haatdragende, provocerende en racistische berichten. Na zeven jaar actief te zijn geweest op Twitter, besloot hij twee weken geleden om ermee te stoppen.

Gelukkig zijn er ook mensen die, ondanks alle beledigingen en grove taal, toch aanwezig blijven op de sociale media.

Oproep

  • Heb jij jouw account(s) op de sociale media verwijderd omdat het taalgebruik te ruw is geworden?
  • Of ben je dat van plan?

(Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.)