Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Verlamd, failliet, gescheiden... Het onwaarschijnlijke verhaal van Willy de volhouder

wo 10 okt. - 1:44

Willy Salet kende in zijn leven heel veel tegenslagen: hij geraakte verlamd, ging failliet, verloor zijn zoon en tot overmaat van ramp ging zijn vrouw bij hem weg. Toch blijft hij volhouden, dat zit blijkbaar in zijn aard.
Verlamd, failliet, gescheiden... Het onwaarschijnlijke verhaal van Willy de volhouder

Willy Salet, ook bekend als ‘Willy van den Oase’, is 66 jaar en woont in een serviceflat in Genk. Ooit baatte hij samen met zijn vrouw Hotel Oase uit, vlakbij de Fordfabriek. Het hotel kende veel succes, mee dankzij de vele internationale bezoekers van Ford Genk. Op een dag raakte Willy betrokken in een verkeersongeval. Gevolg: een verlamming van de benen en een lange revalidatie in het buitenland. Dokters zeiden hem dat hij misschien nooit nog uit de rolstoel zou geraken, maar het is hem toch gelukt – dankzij de steun van zijn vrouw en zoon. Hij was toen 43.

Enkele jaren later werd zijn zoon doodgeslagen tijdens een uit de hand gelopen discussie met vrienden. Het was hun enige zoon, hun wereld stortte in. “Maar gaandeweg leer je ook daarmee omgaan”, zegt Willy. “Je denkt er wel nog elke dag aan, maar ik heb het overleefd door de steun van vrienden en kennissen.”

Enige tijd later investeerden hij en zijn vrouw anderhalf miljoen euro in een nieuw hotel Oase. Maar toen kwam het nieuws dat Ford Genk dicht ging. Opnieuw een zware klap, waardoor het hotel na 43 jaar failliet ging en ze 25 mensen moesten ontslaan. Als klap op de vuurpijl ging ook Willy’s vrouw Trudy bij hem weg, na 45 jaar huwelijk. Zoveel pech, en toch blijft Willy dankbaar voor de vele mooie herinneringen. Hij is van nature geen zwartkijker.

Psycholoog Joris Bruyninckx vindt het heel knap dat Willy op die manier naar zijn leven kan kijken: "Sommige mensen zijn van nature vechters, of ze hebben in hun opvoeding geleerd om op tegenslag te reageren door actie te ondernemen."

Maar anderzijds verdienen ook mensen die wél worstelen met tegenslag, respect. Er is immers niks mis mee om verdriet te hebben, om tijd te nemen om dat te verwerken. “Vechten is een copingsstrategie”,  aldus Bruyninckx, “maar daarom niet altijd de beste. Soms is het beter te aanvaarden wat je niet kunt veranderen. Zolang je maar ‘committed’ blijft naar het leven toe.”

Je kunt trouwens leren om verstandig met tegenslagen om te gaan: “Zoek een coach, een therapeut, een psycholoog, of ga te rade bij een goede vriend. Lees boeken of kijk naar films over het thema. Ze kunnen je allemaal tonen welke copingsmechanismes er bestaan”, aldus Bruyninckx. Het voornaamste is om er niet alleen mee te blijven zitten.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet