“Verleid Jambon met de schoonheid van cultuur, in plaats van met de opgestoken middelvinger”

19 februari 2020
© Belga
De uitreiking van de Ultimas verliep niet zonder slag of stoot. Tijdens een gesprek met minister-president Jan Jambon klonk er boegeroep vanuit de zaal, en werden er ook enkele tomaten in zijn richting gegooid. “Een gemiste kans” vindt Stephanie D’Hose (Open VLD). Want nu schrijven de kranten over de tomaten, en niet over de laureaten. Ook Michael De Cock (KVS) gaf zijn mening: “Alleen maar protesteren binnen de lijntjes? Zo werkt het niet.”

Het zit al lang scheef tussen de cultuursector en de minister-president. De sector pikt de besparingen niet. Begin deze maand werd Jan Jambon ook al uitgejouwd bij de uitreiking van de MIA's, de Vlaamse muziekprijzen. De minister-president begrijpt dat er kritiek is op besparingen, maar betreurt de manier waarop die werd geuit. "Om een feestje van twaalf, vooral jonge, mensen te verbrodden door tomaten te gooien, dat is jammer" zei hij tijdens de opening van de Spilliaert-tentoonstelling in de Royal Academy in Londen. (Lees meer op vrtnws.be)

Ook Stephanie D’Hose, Vlaams parlementslid voor Open VLD, vond het niet kunnen. “Ik vond het heel spijtig dat een positief evenement zoals de Ultimas, een feest voor de sector, misbruikt wordt om actie te voeren” zegt ze in ‘De Wereld Vandaag’. Ze pleit voor een dialoog, en creatieve oplossingen.

D’Hose: “Het is een gemiste kans voor de sector zelf. De Ultimas zijn in het leven geroepen om laureaten, waar de gemiddelde Vlaming nog nooit van gehoord heeft, in the picture te laten komen. Maar waar schijven de kranten vandaag en morgen over? Over de tomaten naar Jambon, en niet over de laureaten die een prijs hebben gekregen. Ik moet Jan Jambon niet verdedigen, hij is groot en sterk genoeg om dat zelf te doen. Maar ik verdedig vooral de sector.”

Verleid Jambon met de schoonheid van cultuur, in plaats van met de opgestoken middelvinger

Maar zijn die enkele tomaten op het podium nu echt zo erg? “Het is een stijl, tomaten smijten katapulteert ons naar de Middeleeuwen. Ik zou zeggen aan de sector: verleid Jambon met de schoonheid van cultuur, in plaats van met de opgestoken middelvinger.”

Bekijk de beelden van het incident met minister Jambon (uit Het Journaal), en lees verder onder de video:

Michael De Cock: “Alleen maar protesteren binnen de lijntjes? Zo werkt het niet”

Michael De Cock, artistiek directeur van de KVS, ziet het anders. Hij was zelf niet aanwezig tijdens de uitreiking, en heeft dus niet met tomaten gegooid. Maar hij verwijst, net als Stijn Tormans in Knack, naar het symbolische karakter van de actie. “De actie heeft veel poëzie in zich, want ze verwijst naar een legendarische historische actie die het Nederlandse theater op zijn kop heeft gezet en veranderd.”

(lees verder onder de tweet)

De Cock verwijst ook naar de klimaatspijbelaars, waar ook kritiek op kwam. “Alleen maar protesteren binnen de lijntjes? Zo werkt het niet, zo gaat het niet.” De Cock is bereid tot dialoog, maar merkt op dat er nog geen duidelijke tekens zijn over de tweede ronde van projectsubsidies. Mensen verliezen ondertussen ook hun werk “vandaar de grote frustratie en het ongenoegen.”

Helpen de tomaten de sector wel vooruit? “Dat is een vraag die er weinig toe doet” vindt De Cock. “Je moet niet zeggen dat het een fout signaal is van de sector, want het was geen signaal van de sector. Het was een daad van een paar mensen die daar waren. Het is net iets te makkelijk van mevrouw D’Hose om nu te zeggen ‘kom laat ons met zijn allen creatief zijn en oplossingen zoeken’. De verontwaardiging over hoe het allemaal gelopen is, zit iets dieper dan dat.”

Lees ook: