Het zit al lang scheef tussen de cultuursector en de minister-president. De sector pikt de besparingen niet. Begin deze maand werd Jan Jambon ook al uitgejouwd bij de uitreiking van de MIA's, de Vlaamse muziekprijzen. De minister-president begrijpt dat er kritiek is op besparingen, maar betreurt de manier waarop die werd geuit. "Om een feestje van twaalf, vooral jonge, mensen te verbrodden door tomaten te gooien, dat is jammer" zei hij tijdens de opening van de Spilliaert-tentoonstelling in de Royal Academy in Londen. (Lees meer op vrtnws.be)
Ook Stephanie D’Hose, Vlaams parlementslid voor Open VLD, vond het niet kunnen. “Ik vond het heel spijtig dat een positief evenement zoals de Ultimas, een feest voor de sector, misbruikt wordt om actie te voeren” zegt ze in ‘De Wereld Vandaag’. Ze pleit voor een dialoog, en creatieve oplossingen.
D’Hose: “Het is een gemiste kans voor de sector zelf. De Ultimas zijn in het leven geroepen om laureaten, waar de gemiddelde Vlaming nog nooit van gehoord heeft, in the picture te laten komen. Maar waar schijven de kranten vandaag en morgen over? Over de tomaten naar Jambon, en niet over de laureaten die een prijs hebben gekregen. Ik moet Jan Jambon niet verdedigen, hij is groot en sterk genoeg om dat zelf te doen. Maar ik verdedig vooral de sector.”
Verleid Jambon met de schoonheid van cultuur, in plaats van met de opgestoken middelvinger
Maar zijn die enkele tomaten op het podium nu echt zo erg? “Het is een stijl, tomaten smijten katapulteert ons naar de Middeleeuwen. Ik zou zeggen aan de sector: verleid Jambon met de schoonheid van cultuur, in plaats van met de opgestoken middelvinger.”