Verlinden wil systeem van uitbatingsvergunning na politieactie: "Tegen pizzeria's waar nooit een pizza buitenging"

10 maart 2021
© Laurie Dieffembacq
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt aan een nieuwe wet waarmee restaurants die gebruikt zouden worden om drugsgeld wit te wassen, makkelijker gesloten kunnen worden. Ze kondigt een systeem van uitbatingsvergunningen aan waardoor lokale besturen beter kunnen ingrijpen tegen dergelijke malafide ondernemers. "We kennen allemaal zogenaamde pizzazaken waar nog nooit een pizza is buitengedragen", aldus Verlinden.

Minister Annelies Verlinden reageert met haar nieuwe systeem (dat nog in de voorbereidingsfase zit) op de grote politieactie van gisteren. De politie viel binnen op meer dan 200 adressen en pakte 48 mensen op in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit en drugshandel.

Heel wat illegaal drugsgeld komt vaak via witwaspraktijken terecht in de reguliere economie. "We moeten die malafide ondernemers tegengaan", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Uitbatingsvergunning

"We kennen allemaal de zogenaamde pizzeria's waar nog nooit een pizza is buitengedragen. Ik heb een wetgevend initatief in voorbereiding om met uitbatingsvergunningen lokale besturen beter te wapenen tegen zo'n illegitieme ondernemingen", aldus Verlinden. Nu moet men zich vaak beroepen op andere wetgeving, zoals de milieu- of arbeidswetgeving. "Door mijn intiatief zouden ook de financiële stromen onderzocht kunnen worden (...) We werken de teksten nu uit, omdat we evenwicht moeten bewaren tussen economie en privacy."

Verlinden wil dus dat burgemeesters zogenaamde restaurants of bedrijven - die zouden fungeren als dekmantel om crimineel geld wit te wassen - makkelijker kunnen sluiten.

Al extra vacatures

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maakte zich gisteren in 'Terzake' ongerust dat - nu er toegang is tot het communicatiesysteem - er te weinig middelen zouden zijn om het onderzoek ook verder te voeren. "De cavalerie moet nu komen", aldus De Wever. Verlinden reageerde dat er meer middelen naar de federale gerechtelijke politie moeten vloeien. "Die werf is op tafel gelegd bij de regering", aldus de minister.

Maar er is wel al wat gebeurd, ging ze verder. "We moeten de criminaliteit een stap voor blijven (...) Er is ondertussen een strategisch plan opgesteld, om te kijken welke keuzes er gemaakt moeten worden (...) We hebben al extra geïnvesteerd in de rekrutering, in de eerste plaats van IT-profielen. Er staan vacatures open (...) Maar de equippe staat er, er is ook hulp geweest van Europol."

"Unieke politieactie"

Verlinden reageerde in 'De Ochtend' ook op de enorme politieactie zelf. "Dit is ongezien, in veel buurlanden hebben ze dit soort operaties nooit gezien. Dit is niet te onderschatten. De methoden die ze gebruikt hebben was ongezien", aldus Verlinden, verwijzend naar de versleutelde telefoons die de politie kon hacken.

Bij de 48 mensen die gisteren alvast werden opgepakt, zitten ook advocaten. Het werk is nog niet volbracht, geeft ook Verlinden toe. "Op basis van de berichten die we al hebben "gedecrypteerd" hebben we kunnen vaststellen dat de criminaliteit overal zit, ook bij bepaalde administraties en diensten. Ik wil daar niet op vooruitlopen, want het onderzoek moet nog gevoerd worden. Maar het is gekend dat zo'n criminele organisaties hun tentakels hebben, ook in de bovenwereld." Minister Verlinden maakt zich zorgen dat er ook infiltratie is van de criminaliteit in de politiediensten. "Een terechte ongerustheid", volgens haar.

Beluister het gesprek met Annelies Verlinden in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: