"Vermoeidheid is de oorzaak van 1 op de 2 dodelijke ongevallen in het verkeer"

29 april 2016
truck
Eén op de vier ongevallen in het verkeer wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Meer zelfs, het is de oorzaak van één op de twee dodelijke ongevallen. Een serieus probleem dus toch wel. Daarom is het een punt op de agenda van de Europese slaaptop dit weekend.

Johan Verbraecken is de coordinator van het slaapcentrum in het UZ Antwerpen en organisator van de top. Hij geeft meer uitleg over het probleem.

Vermoeidheid kan te maken hebben met slaaptekort. Maar steeds meer mensen hebben ook echt te maken met slaapproblemen. Dat is dan: niet in slaap geraken, niet recupereren in de slaap of niet goed doorslapen

Een groot deel van het probleem situeert zich bij de beroepschauffeurs. Dat bevestigt Johan ook. "Ze slapen minder dan gebruikelijk en ze hebben een passief beroep, want ze zitten heel de tijd. Daardoor zijn ze sowieso al gevoeliger voor de gevolgen van slaaptekort. Bovendien is één op de twee chauffeurs obees. In die categorie lijdt nog eens de helft aan slaapapneu."

Wat als je slaperig bent in het verkeer?

Johan geeft een aantal tips om rekening mee te houden als je je slaperig voelt in het verkeer:

  • zet een raam open
  • zet de airco extra laag
  • zet muziek op
  • (en de meest opvallende) streel je gehemelte met je tong

Dat zijn natuurlijk allemaal tips voor als je je niet aan de kant kan zetten. Is dat wel mogelijk, dan doe je dat natuurlijk best. Kruip ook zeker niet in je auto als je je al slaperig voelt.

Radio 1 Select