“Verontwaardiging over racisme is niet voldoende”

3 augustus 2016
Volgens Wouter Van Bellingen doet de politiek te weinig om racisme en discriminatie aan te pakken. Dat zei de directeur van het Minderhedenforum in een reactie op de stroom van racistische opmerkingen op sociale media over de dood van een Genkse tiener van Marokkaanse afkomst na een ongeval met een quad in Marokko.

De racistische reacties, vooral op Facebook, noemt hij “weerzinwekkend” en “een maatschappij als Vlaanderen onwaardig”. Volgens Van Bellingen is er maar één gepaste reactie op het overlijden van de 15-jarige Ramzi, "en dat is medelijden".

Het is ongelooflijk dat hij twee keer moet sterven

Waaraan ligt het dat er zoveel racistische reacties naar buiten komen? Van Bellingen wijst hiervoor naar de verruwing in de maatschappij, “de toon die wordt aangeslagen door politieke figuren” en vooral een gebrek aan actie door de overheid. “Verontwaardiging is niet voldoende. Ook verantwoordelijkheid is belangrijk en dat vraagt actie”

Hoewel ministers gisteren meteen afkeurend hebben gereageerd op de racistische opmerkingen, verwijt Van Bellingen hen dus dat ze er niets aan doen. “Het is tien jaar geleden dat Hans Vanthemsche in Antwerpen een racistische moordpartij heeft gepleegd. We merken dat er intussen veel is gepraat maar dat er nog te weinig actie is ondernomen.”

Van Bellingen besloot dat premier Michel wel heeft aangekondigd dat hij terreur en racisme zou bestrijden, maar alleen van dat eerste werk maakt.

We stellen vast dat er al heel wat is gebeurd om terrorisme aan te pakken, maar dat er nog weinig gebeurd is om racisme tegen te gaan.” “Het is nu aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om hun diensten aan te zetten tot opsporing en/of vervolging van discriminatie. En de Vlaamse overheid om naast de verontwaardiging er nu werk van te te maken van zodat inspectiediensten op zoek kunnen gaan naar discriminatie om ze te bestrijden.”