Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Verplicht medisch onderzoek in Rusland voor langdurig verblijf: "Zorgt voor verontwaardiging in zakenwereld"

do 30 dec. - 5:25

Vanaf vandaag moeten buitenlanders die langere tijd in Rusland verblijven of er werken, om de drie maanden een medisch onderzoek ondergaan. Dat is zeer uitgebreid en er worden ook vingerafdrukken genomen. Critici vermoeden dat Moskou vooral gegevens wil verzamelen, maar tegelijk wordt het toch al slechte imago van het land voor de internationale zakenwereld verder uitgehold.
Rusland

De maatregel geldt niet voor toeristen, diplomaten, kinderen jonger dan zes jaar en inwoners van Wit-Rusland met wie Rusland een unie vormt. Voor andere buitenlanders geldt dat wel. De maatregel is ingegeven door de vrees voor besmettingen door de honderdduizenden gastarbeiders uit de voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië of Moldavië, maar geldt ook voor andere buitenlanders zoals zakenlui uit het Westen of journalisten.

Wie zich niet aan die maatregel houdt, loopt het risico om uitgewezen te worden

Wie voortaan lange tijd in Rusland wil werken of verblijven moet dus bij het binnenkomen een medisch onderzoek ondergaan en dat moet om de drie maanden herhaald worden. Het gaat om een uitgebreid onderzoek, want er wordt zowel getest op corona, het aidsvirus en ziekten als syfilis en tuberculose en zelfs lepra en je moet bij een psychiater langs.

Er worden ook vingerafdrukken en foto's genomen, "een beetje zoals een gevangene in een gevangenis", zei onze correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Wie zich niet aan het onderzoek onderwerpt, loopt het risico om uit Rusland gezet te worden."

Dat geldt echter ook voor zieken. "Mensen bij wie syfilis, hiv of lepra geconstateerd zou worden, lopen dan de kans om het land uitgezet te worden", aldus Groot Koerkamp.

Het onderzoek kost ongeveer 60 euro en moet door de buitenlander betaald worden. Bovendien wordt dat niet altijd op een eenvoudig bereikbare plaats afgenomen. Voor de hoofdstad Moskou is dat bijvoorbeeld in een centrum dat 60 kilometer buiten de stad ligt.

Pesterijen of voorzichtigheid?

Volgens Rusland is het de bedoeling om die ziektes te weren uit het land, maar critici zijn het daar niet mee eens. Groot Koerkamp twijfelt er overigens aan of die onderzoeken wel meteen kunnen plaatsvinden. Hij denkt dat dat eerder ergens in maart zou mogelijk zijn. "Bovendien bestaat er in coronatijden met de ophoping van al die mensen gevaar op besmetting".

Ondernemers en investeerders dreigen naar een ander land te gaan waar het veel aangenamer is om zaken te doen

Veel zakenlui zien dat niet zitten. Ze klagen dat het toch al niet goede zakenimago van Rusland nog verder ondergraven wordt door wat velen "pesterijen" noemen. De boodschap vanuit de businesswereld in Moskou is duidelijk, besluit Groot Koerkamp: "Als Rusland hiermee doorgaat, dreigen buitenlandse ondernemers en investeerders eieren voor hun geld te kiezen  en naar een ander land te gaan waar het veel aangenamer is om zaken te doen".

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp, correspondent in Moskou, in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet