Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen komt er: "Zo behouden ze sociale vaardigheden"

do 16 dec. - 7:23

Wie meer dan 2 jaar zonder job zit, zal in Vlaanderen vanaf 2023 verplicht worden om in zijn gemeente gemeenschapsdienst te doen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) zet zo door met het plan dat ook al in het Vlaamse regeerakkoord stond.
medewerker

In Vlaanderen zitten momenteel zo'n 70.000 mensen al meer dan 2 jaar zonder job. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) heeft binnen de Vlaamse regering een akkoord bereikt om hen vanaf 2023 verplicht in te schakelen in gemeenschapsdienst bij hun eigen gemeente. Dan gaat het bijvoorbeeld om ondersteuning bij evenementen of bij de vaccinatiecentra, bij de groendienst of in scholen.

Volgens minister Crevits gaat het haar vooral om het behoud van bepaalde vaardigheden. "Mensen die langdurig werkloos zijn, dus meer dan 2 jaar, verliezen een aantal competenties die nodig zijn in een job, bijvoorbeeld sociale vaardigheden, hoe gedraag ik mij op het werk? Daaraan willen we tegemoetkomen door hen die gemeenschapsdienst te laten verrichten. Zo behouden ze sociale contacten en blijven ze opgeleid op vlak van sociale vaardigheden. Het moet dus competentieversterkend werken. Ik hoop daarmee ook een antwoord te bieden aan critici die het niet interessant vinden."

1,3 euro per uur

VDAB zal samen met gemeenten bekijken of en waar de langdurig werklozen kunnen worden ingezet. Dat zal voor maximaal 64 uur per maand kunnen. Ze behouden hun uitkering en krijgen een vergoeding van 1,30 euro per uur. "Het is ook beperkt in de tijd, want we willen vermijden dat mensen daarin eeuwig blijven zitten", legt Crevits uit. "Maar we willen wel vermijden dat mensen die 2 jaar werkzoekend zijn in die inactiviteit blijven zitten en daardoor nog een grotere afstand krijgen tot de arbeidsmarkt."

Wie bijvoorbeeld langdurig ziek is, wordt vrijgesteld. Dat geldt ook voor mensen van wie VDAB oordeelt dat gemeenschapsdienst niet zou passen in het traject naar een nieuwe job.

Beluister het gesprek met Ides Nicaise, hoogleraar aan de KU Leuven en ook onderzoeker bij het HIVA, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet