Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Verplichte vaccinatie in de zorg? "Wij spreken er niet meer over, het is wat taboe", zegt Luikse arts

di 7 dec. - 9:34

Volgens Philippe Devos, hoofd intensieve zorg in het Luikse CHC-ziekenhuis, is de kwestie van de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel zo emotioneel dat het onderwerp wordt gemeden tijdens gesprekken. Professor-emeritus Huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer blijft er echter bij dat iemand die zich niet laat inenten niet meer in de sector kan werken.
© Bruno Fahy (Belga)

Verplichte vaccinatie of niet? Het blijft een delicaat onderwerp, ook in de zorgsector. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel 3 maanden om zich te laten vaccineren. Vanaf 1 april kan wie een vaccin weigert ontslagen of voor 6 maanden geschorst worden. 4.000 zorgmedewerkers hebben vanmorgen daartegen betoogd.

Mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn, zullen dat over 6 maanden ook niet zijn.

— Philippe Devos (CHC Luik)

"Vaccinatie is een heel moeilijke kwestie", geeft Philippe Devos toe, hoofd intensieve zorg in het Luikse CHC-ziekenhuis. Hij schat dat 5 à 10 procent van het personeel in zijn ziekenhuis niet gevaccineerd is. "De kwestie is niet meer rationeel. Mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn, zullen dat over 6 maanden ook niet zijn."

"We hebben die mensen nódig", zegt Devos. "Ik denk dat we voor andere maatregelen moeten kiezen dan mensen niet meer te laten werken." Welke andere maatregelen dan? Daarover spreekt hij zich niet uit.

"We spreken niet meer over vaccinatie. De werkdruk bij ons is zo groot dat er genoeg gelegenheden zijn om ergens ruzie over te maken. Als we dan ook nog eens ruzie over vaccinatie maken, wordt dat te veel. Het onderwerp is dus een beetje taboe.

Bewuste keuze

"Het is een bewuste keuze om mezelf niet te vaccineren", getuigt een verpleger in 'De Wereld Vandaag'. Hij zegt bereid te zijn de consequenties van zijn beslissing te aanvaarden. "Als ik het krijg en er heel erg ziek van word, kan ik met de gevolgen leven. Dan weiger ik kunstmatige beademing."

De man gelooft dat sommige mensen minder kans hebben om besmet te raken en heeft ook vragen bij de effectiviteit van  de vaccins.

Beluister het gesprek met de verpleger via Radio 1 Select

"Vragen dat ze zich veilig gedragen"

"Op een bepaald moment moeten we van onze hulpverleners vragen dat ze zich veilig gedragen", vindt Jan De Maeseneer, professor-emeritus Huisartsengeneeskunde aan de U Gent. "Dat betekent veilig voor hen zelf én voor de patiënt."

"We spreken met de patiënt af dat we die op een veilige manier gaan verzorgen. Als we patiënten laten verzorgen door mensen die mogelijk besmet zijn en een besmetting kunnen doorgeven die voor sommige patiënten zeer gevaarlijk kan zijn, kunnen we geen veilige zorg bieden."

De betoging van dinsdagmorgen noemt De Maeseneer bedenkelijk, op een moment dat we alles moeten doen om zo weinig mogelijk virus te laten circuleren. Hij verwerpt ook het argument dat als het zorgpersoneel moet worden gevaccineerd dan maar de hele bevolking moet worden gevaccineerd. "Die redenering klopt niet. Ze wordt gevoerd vanuit een absoluut vrijheidsconcept. Maar persoonlijke vrijheid eindigt waar die een bedreiging vormt voor de gezondheid van iemand anders."

Beluister het gesprek met Jan De Maeseneer via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet