Verplichte vaccinatie zorgpersoneel? Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) is voor, Steven Van Gucht hoopt dat het zonder kan

1 maart 2021
© Bruno Fahy (Belga)
Margot Cloet van ziekenhuis- en rusthuisnetwerk Zorgnet-Icuro wil dat de vaccinatie tegen het coronavirus verplicht wordt voor het zorgpersoneel. De recente uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in een woonzorgcentrum in Anzegem, waar een aantal besmette personeelsleden niet waren ingeënt, zet de discussie weer op de agenda. Viroloog Steven Van Gucht hoopt dat het zorgpersoneel er zélf voor zal kiezen om zich te laten inenten.

Het is voor het zorgpersoneel in tijden van corona alles behalve evident om hun job uit te voeren. Ze moeten in alles rekening houden met de coronapandemie, heel veel voorzorgsmaatregelen nemen en zich constant beschermen met allerhande beschermingsmateriaal. "We zien vandaag de enorme impact van het virus op hoe de mensen in de zorg moeten werken", zegt Margot Cloet van Icuro daarover.

"Mensen moeten werken met heel veel beschermingsmaatregelen. Het personeel kan de bewoners niet aanraken. Het effect hiervan op het psychisch welbevinden van de mensen die in de zorg verblijven is heel groot. Ook het hoge sterftecijfer en de hoge mate waarin men ziek kan worden, weegt op het zorgpersoneel. Het lijkt ons dan ook onontbeerlijk om het vaccin te verplichten en opnieuw op een normale manier aan de slag te gaan."

Het lijkt ons onontbeerlijk om het vaccin te verplichten en opnieuw op een normale manier aan de slag te gaan.
Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Wettelijk kader

"Uiteraard kan zo'n verplichting pas ingaan als er genoeg vaccins voorhanden zijn", legt Cloet uit. "We pleiten ervoor om die verplichting - net zoals dat het geval is voor een inenting tegen hepatitis B - op te nemen in de wet "Welzijn op het werk". Die wet zegt dat je geen zorgmedewerkers meer mag aanwerven die niet gevaccineerd zijn. Dat lijkt ons de beste weg.

Lees verder onder de foto 

Margot Cloet (© Nicolas Maeterlinck, Belga)
Margot Cloet (© Nicolas Maeterlinck, Belga)

Steven Van Gucht: "Het zou even normaal moeten zijn als bouwvakkers die een helm dragen op de werf"

De discussie over het al dan niet verplichten van het coronavaccin laait weer op na een uitbraak in een woonzorgcentrum in Anzegem, in West-Vlaanderen. Daar zijn 12 bewoners en 6 personeelsleden besmet geraakt met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Van de 6 personeelsleden hadden 4 zich niet laten vaccineren. De inwoners waren wel allemaal gevaccineerd. Volgens viroloog Steven Van Gucht heeft het vaccin de bewoners goed beschermd omdat geen van hen ernstig ziek is geworden. Hij vindt dat het wel aantoont dat vaccinatie van het zorgpersoneel aangewezen is.

Voor Van Gucht is het dus logisch dat zorgpersoneel zich laat vaccineren. "Het zou even normaal moeten zijn als bouwvakkers die een helm dragen op de werf", zegt Van Gucht daarover.

Hij hoopt dat een verplichting niet nodig is en dat het zorgpersoneel zich wel zal laten vaccineren, wanneer het goed geïnformeerd is. "Ik denk dat we goed moeten luisteren naar de bezorgdheden van het zorgpersoneel", zegt Van Gucht. "We moeten ze correct informeren en ze proberen te overtuigen. Als het kan zonder verplichting is dat altijd beter. Het is langs de andere kant wel een deel van de job als je in de zorg werkt, dus ik begrijp wel de reactie van Margot Cloet."

Als het kan zonder verplichting is dat altijd beter.
Steven Van Gucht

Beluister het gesprek met Margot Cloet in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: