Verraden je Facebook-likes je politieke voorkeur? Test het uit

13 juni 2018
De Universiteit Antwerpen vraagt zich af wat bedrijven kunnen afleiden uit het like-gedrag van Facebookgebruikers. Op basis van een tool probeert de UA te voorspellen welke politieke partij je voorkeur heeft. Ook jij kan meedoen!

In een onderzoeksproject rond politiek nieuws en sociale media heeft de Universteit Antwerpen een tool ontwikkeld die je politieke voorkeur probeert te voorspellen op basis van je Facebook-likes. De bedoeling van het onderzoek is gebruikers meer inzicht te verschaffen.

“Op basis van de pagina’s die u liket op Facebook gebruiken wij dataminingmodellen om te voorspellen of u een man of vrouw bent, in welke leeftijdscategorie u zit, of u zich eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt en voor welke partij u het meeste sympathie hebt”, vertelt professor Politieke Wetenschappen Peter Van Aelst in 'De Wereld Vandaag'. “We tonen u hierbij ook welke specifieke likes (de Facebookpagina’s die u geliket hebt) het meeste bijdragen tot deze voorspelling. We voorspellen bijvoorbeeld dat u eerder links georiënteerd bent omdat u de volgende Facebookpagina's hebt geliket: Natuurpunt, Yoga en Verpleegkunde.”

(Lees verder onder de audio)

“De modellen waar we nu voorspellingen mee doen, zijn gebaseerd op de data van 700 deelnemers aan onze Facebookstudie”, legt professor David Martens uit. “Dat is al heel wat, maar nog te weinig om heel accuraat te kunnen werken. Daarom rekenen we op de deelname van heel wat Vlamingen die actief zijn op Facebook. Hoe meer deelnemers aan onze studie, hoe meer data wij hebben om onze modellen op te baseren, en dus hoe accurater onze voorspellingen zullen worden.”

De onderzoekers analyseerden tot dusver de gelikete Facebookpagina’s van 700 mensen. Dat resulteerde in voorlopige modellen die:

  • in 70 procent van de gevallen juist voorspellen of je een man of een vrouw bent.
  • in 66 procent van de gevallen je leeftijdscategorie (jonger dan 25, tussen 25 en 55 jaar of ouder dan 55 jaar) juist voorspellen.
  • in 75 procent van de gevallen juist voorspellen of je je eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt.
  • in 50 procent van de gevallen juist voorspellen met welke politieke partij je het meeste affiniteit hebt.
     

Je kan de tool zelf uittesten via de website van de Universiteit Antwerpen.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: