Verraders en overlopers

29 januari 2019
De Wereld van Sofie bijt zich vandaag vast in de wereld van het verraad.

Vorige week werd een speurder in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, Philippe V., zèlf aangehouden. Hij wordt ervan verdacht het onderzoek gemanipuleerd te hebben. Onderzoeksjournalist bij Humo Annemie Bulté licht toe waar het onderzoek rammelt. Er zijn in het verleden tal van zaken geweest waar politiemensen boswachter maar ook stroper bleken, en op die manier “verraad” pleegden.

Hans Geybels doet een boekje open over Judas, wellicht de bekendste verrader in het christendom, die trouwens niet alleen als slechterik gepercipieerd wordt.

Toen Wim Oosterlink in 2006 van Studio Brussel naar Q-music overstapte sloeg dat in de mediawereld in als een bom. De reacties waren bijzonder heftig en sommige luisteraars of collega’s voelden zich toch wat verraden. Oosterlinck blik terug op de hetze.

De Nederlandse voetballer Johnny Dusbaba ruilde in 1981 na vier seizoenen RCS Anderlecht in voor grote concurrent Standard Luik. Voor de Anderlechtsupporters was dat het grootste verraad. Hoe Johnny daar mee omging, vertelde hij aan reporter Ward Bogaert.

Soms wordt iemand onterecht weggezet als verrader, terwijl die net het beste met ons voorheeft. De Japans-Amerikaanse Iva Toguri is zo iemand, ze werd na de aanval op Pearl Harbour beschuldig van landverraad. Vincent Byloo vertelt haar verhaal

Als je het over mensen die van kamp veranderen hebt, kom je algauw ook bij stropers die boswachters werden of omgekeerd. Spreekwoordelijk dan. Maar moeten boswachters nog altijd stropers zien te klissen? Ward Bogaert vertelt het droeve verhaal van de Chinese Muntjakken van Aarschot en Laakdal.

Lees ook: