Verrassende Van Tichelt pakt brons in het judo: "Nu feesten!"

9 augustus 2016
Judoka Dirk Van Tichelt (IJF-18) heeft België een tweede medaille bezorgd in Rio. In de categorie tot 73 kilogram klopte hij de Hongaar Miklos Ungvari in de kamp om het brons. Voor Van Tichelt, 32 ondertussen, is het de eerste olympische medaille in zijn carrière.
Van Tichelt kreeg op zijn derde Olympische Spelen een zware loting voorgeschoteld. Zijn eerste ronde tegen de Qatarees Zemouri Morad was een makkie, maar daarna wachtte met de Zuid-Koreaan Ang Changrim de nummer één van de wereld. Van Tichelt was niet onder de indruk van zijn tegenstander en had aan één waza-ari genoeg om de sterke Zuid-Koreaan naar huis te sturen.

Ook in zijn kwartfinale maakte Van Tichelt een goede indruk. De Rus Denis Jartsev pakte nog uit met een knap slotoffensief, maar de waza-ari en yuko van Van Tichelt waren uiteindelijk genoeg voor een plaats bij de laatste vier.

In die halve finale wachtte met de Japanner Shohei Ono opnieuw een klepper van formaat. Een moegestreden Van Tichelt kwam nooit in het gevecht en ging kansloos onderuit tegen de dubbele wereldkampioen die bovendien meer dan twee jaar ongeslagen is. Brons was plots het hoogst haalbare voor onze landgenoot.

In dat gevecht voor de derde plaats was de Hongaar Miklos Ungvari, de nummer 19 van de wereld, de tegenstander. Van Tichelt was duidelijk beter dan de Hongaar en besliste de kamp na twee minuten met een knappe armklem: het brons was binnen.

Van Tichelt: "Weer in Rio"

Zingen, dansen en een dikke knuffel met de trainer. Dirk Van Tichelt was na zijn gewonnen kamp voor brons door het dolle heen en moest niet lang nadenken op de vraag wat er in zijn hoofd omging. "Nu feesten."

"Ieder toernooi vecht ik met de bedoeling om een medaille te pakken, nu is het gelukt", zei Van Tichelt. "Het was een perfecte dag. Ono in de halve finale was te sterk. Maar het is leuk om nog te eindigen met een gewonnen kamp. Het is een harde sport, maar het is geweldig om weer in Rio zo te presteren (na brons op WK in 2013, red). Rio is mijn stad. Of ik hier een appartementje ga kopen? Ik zal zeker nog terugkomen."

"Het gaat even duren vooraleer ik het besef. Echt geweldig. Ik laat de komende dagen op mij afkomen. Ik ga de twaalfde naar huis en misschien maar goed ook, want anders zal het niet goed aflopen, denk ik."