Verrassing en verslagenheid na overlijden Ward Verrijcken: "Niet te vatten", "vreselijk", "wat een gemis"

1 november 2020
© Radio 1
Het is met enorme droefheid en een ongelofelijk gevoel van verslagenheid dat we moeten bekend maken dat onze dierbare collega Ward Verrijcken overleden is. We gaan hem en de bevlogen manier waarop hij over zijn grote passie film vertelde heel hard missen. Ward was voor de VRT ‘onze man’ op de rode loper, in de filmzalen, voor de interviews met de internationale en Vlaamse filmsterren...

Altijd was hij voor tv, radio en online meteen bereid om een filmtip te geven of een anekdote te delen. We gaan Ward heel hard missen. We wensen zijn familie en dierbaren heel veel sterkte. CEO Frederik Delaplace drukt namens de hele VRT zijn medeleven uit: “De medewerkers van de VRT zijn erg geschrokken van het overlijden van hun dierbare collega Ward Verrijcken. Ward was voor ons niet alleen filmkenner; hij was een warme en geliefde collega, een luisterend oor, een enthousiaste mens. Het is onwezenlijk dat hij er niet meer is. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en collega’s die zwaar aangeslagen zijn.”

Ward Verrijcken werd geboren op 16 juli 1973. Hij studeerde Germaanse talen aan de KUB en de KU Leuven en ging later aan de slag bij Het Laatste Nieuws en het tijdschrijft Bonanza van Woestijnvis. Daarna trok hij naar de VRT waar hij als filmreporter bij "De rode loper" werkte. Toen dat programma in 2011 eindigde, werd hij de vaste filmjournalist van VRT NWS.

Hij maakte reportages voor "Het Journaal", lichtte films toe voor radionieuws en -duiding en schreef voorts analyses en filmtips voor vrtnws.be.

Tijdens zijn carrière ontmoette hij tal van grote filmsterren en andere beroemdheden uit binnen- en buitenland zoals Robert De Niro, Meryl Streep, George Clooney, Oprah Winfrey, Justin Timberlake en Madonna.

Het regent reacties van verrassing en verslagenheid na de dood van onze collega, filmjournalist Ward Verrijcken. Die komen uit de film- en cultuurwereld, maar ook uit de mediawereld, de politieke wereld en van bij talloze gewone Vlamingen.

"Dat was iemand die altijd uit enthousiasme en uit liefde over cinema sprak", reageert filmregisseur Adil El Arbi vanuit de Verenigde Staten aan VRT NWS. "Als hij over een film sprak, kreeg je meteen zin om die te checken." "Hij bracht onze kunst op een heel toegankelijke manier naar het Vlaamse publiek."

"Helemaal verslagen"

Ook op sociale media een stormvloed aan reacties. "Lieve en grappige Ward, ik kan niet geloven dat we nooit meer gaan lachen samen, dat je geen grappen meer gaat maken over mijn filmsmaak en ik over Whitney", schrijft Xavier Taveirne.

"Zo veel plekken in de gang waarbij ik altijd zal denken: 'hier stond ik dié keer zo lang met Ward te praten'. Wat een gemis gaat dat zijn in de gang, op de radio en in ons hart", reageert Annelies Moons.

"Helemaal verslagen door dit nieuws... lieve lieve Ward...", klinkt het bij radiopresentatrice Cathérine Vandoorne.

"Toen ze bij de Rode Loper op zoek waren naar een filmjournalist kreeg ik van Sam Degraeve jouw naam door en toen we elkaar ontmoetten was er meteen die klik", schrijft presentatrice Martine Prenen. "Je had toen de looks van een volwassen Harry Potter, je was een spraakwaterval, vol van al dat wat film en de dingen des levens was."

"Niet te vatten. Al van jongsaf één van de fijnste mensen die ik ken", twittert zanger-componist Tom Kestens. "Veel respect voor hoe jij hebt geleefd, Ward."

"Wat vreselijk!", schrijft actrice Hilde Van Mieghem. "Ward toch!" Ook acteur Matthias Schoenaerts is verrast. "Hartverscheurend", post hij op Instagram.

"Een van de warmste mensen die ik ken"

Ook in de politiek is het nieuws hard binnengekomen. "Kapot ben ik van dit nieuws. Kapot", reageert staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). "Één van de warmste mensen die ik in mijn leven ben tegengekomen. Rust in vrede, vriend."

"Wat een gemis", tweet Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). "Ik luisterde graag naar zijn mooie stem en gedreven filmrecensies."

"Met verstomming geslagen", reageert Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).

"Ik werd altijd blij van zijn stem, enthousiaste interviews en filmrecensies", tweet Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A). "Zeer droef nieuws. En dat op 1 november."

"FilmWard voor altijd in ons hart"

Maar Ward Verrijcken heeft ook veel gewone Vlamingen geïnspireerd. "Wie gaat me nu goede films en series aanraden ? En ik zag en hoorde de mens echt graag. Verdorie", schrijft Danielle Boelen.

"Wat een verlies, ik keek zo hard op naar Ward Verrijcken", twittert Charlotte Huyghe. "Filmward voor altijd in ons hart.."

Meer reacties:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'