Verscherpte maatregelen op Gentse bussen: politie blijft escorteren op risicobussen

24 mei 2022
Na overleg tussen alle betrokken partijen heeft de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) beslist dat er op drukke en warme dagen extra politietoezicht zal komen bij het op- en afstappen van bussen van en naar het recreatiedomein de Blaarmeersen. Er komen geen politiecontroles op de bussen, wel zal het traject afgelegd worden onder politiebegeleiding zodat er snel ingegrepen kan worden als het toch nog fout zou lopen. Agenten mogen ook gerichte identiteitscontroles uitvoeren.

Er is overleg gepleegd tussen vervoersmaatschappij De Lijn, NMBS, de (spoor)wegpolitie en de stad Gent om overlast op het traject van en naar het recreatiedomein de Blaarmeersen beter aan te pakken. De voorbije dagen waren er verschillende incidenten. Er is nu beslist dat de politie op drukke en warme dagen het busverkeer gericht zal monitoren.

Dat zal gebeuren door rond de middag (12 - 14 uur) en de avond (16 - 20 uur) toezicht uit te voeren bij het op- en afstappen van de bussen aan het domein en het station. De politie zal de bussen dan ook begeleiden, zo kunnen agenten snel ingrijpen als het toch dreigt fout te lopen. Er wordt dus geen politie ingezet op de bussen, hoewel De Lijn dat gevraagd had. "Met deze maatregel bewaken we de veiligheid van bezoekers en chauffeurs", zegt burgemeester De Clercq.

De Lijn voorziet een maximaal aantal controleurs op de bussen. De stad zorgt voor lijnspotters aan het trein- en busstation. "De politie blijft sowieso manifest aanwezig in en rond het domein", gaat De Clercq verder.

Systematische ID-controles en plaatsverbod

De Gentse politie krijgt ook de toelating om systematische identiteitscontroles uit te voeren. "Dat kan op de Blaarmeersen zelf maar ook aan het station. Op die manier kunnen we personen die voor moeilijkheden zorgen controleren en identificeren", bevestigt Matto Langeraert van de Gentse politie. Hardleerse amokmakers die verschillende keren tegen de lamp lopen, kunnen een plaatsverbod krijgen van de burgemeester.

De communicatie tussen de verschillende betrokken partijen wordt ook opgedreven. "Als er signalen zijn dat er amokmakers onderweg zijn van Brussel of elders per trein, dan brengen we elkaar op de hoogte zodat de politie extra waakzaam kan zijn", verklaart Karen Van der Sype van De Lijn. "Het is voor ons heel belangrijk dat we zo snel kunnen schakelen."

Opening beveiligde zwemzone

Morgen start in Gent het officiële zwemseizoen en gaat er een beveiligde en afgebakende strand- en zwemzone open aan de Blaarmeersen. Daar zullen er identiteitscontroles uitgevoerd worden, niet-Gentenaars moeten ook betalen voor een bezoek.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'