Verschillende scholen beslissen om deuren niet volledig te openen na paasvakantie

5 april 2021
© Ivan Aleksic (Unsplash)
Hoewel de paasvakantie amper is begonnen, hebben een aantal scholen nu al beslist om niet volledig te openen na de paasvakantie. Zowel Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) als het Overlegcomité hebben eerder al laten weten dat hun streefdoel de heropening van alle scholen na de paasvakantie blijft.

Enkele secundaire scholen hebben nu al beslist om na de paasvakantie niet te heropenen. Volgens VTM Nieuws gaat het om de Sint-Maarten Bovenschool in Beveren en Het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar. Onze redactie verneemt dat ook het Sint-Calasanzinstituut in Nijlen op 19 april niet volledig heropent.

"We hebben die beslissing nu al genomen om twee redenen", legt directrice Birgit Mylle van het Kardinaal van Roey-instituut uit aan VRTNWS. "Enerzijds omdat we heel graag al onze leerlingen terug naar school willen, maar alleen als het veilig kan - en daarvan zijn we nu niet overtuigd - en ten tweede omdat we voor een stukje zekerheid willen inbouwen voor onze leerlingen en onze collega's over de aanpak na de paasvakantie."

Daarom heeft Mylle beslist dat alleen de eerste graad voltijds naar school gaat tijdens de eerste twee weken na de paasvakantie. Voor de tweede en derde graad is er deeltijds afstandsonderwijs. "We hebben vooral van de leerkrachten positieve reacties gekregen omdat ze nu al zekerheid hebben gekregen", zegt ze. "Van de leerlingen en de ouders hebben we ook voornamelijk positieve reacties gekregen."

Katholiek Onderwijs Vlaanderen laat weten dat hun scholen vrij zijn om autonoom een beslissing te nemen naargelang hun eigen context, maar hoopt tegelijk volledig te kunnen opengaan. Op 12 april pleegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overleg met het onderwijsveld over de aanpak na de paasvakantie.

Deeltijds onderwijs voortzetten

Mattias Paglialunga, campusdirecteur van de 2de en de 3de graad van het Sint-Jozefcollege in Aarschot, heeft besloten dat zijn school na de paasvakantie niet volledig zal opstarten. "Wij hebben besloten om ons huidige systeem, van voor de paasvakantie, verder te zetten. Dat wil zeggen dat de 1ste graad voltijds naar school zal gaan en 2de en 3de graad halftijds contactonderwijs en halftijds afstandsonderwijs zullen volgen. Onze school situeert zich in een stedelijke context, wat betekent dat we een stadscampus met een ouder gebouw en kleinere gangen hebben. Met onze 800 leerlingen is het momenteel niet mogelijk om de code oranje maatregelen veilig toe te passen in voltijds onderwijs. Dus hebben wij de keuze gemaakt om minder leerlingen op de campus te hebben. Natuurlijk hebben we wel de intentie om het afstandsonderwijs geleidelijk aan af te bouwen, maar anderzijds zien we ook nog steeds de pedagogische voordelen van het afstandsonderwijs", aldus Paglialunga.

Ook Astrid De Groeve, directeur van de middelbare school Coloma Plus in Mechelen, kiest voor haar school voor halftijds onderwijs na de paasvakantie. "Wij gaan na de paasvakantie gewoon verder zoals we geëindigd zijn, dat betekent dat de 1ste graad eveneens zal starten met voltijds onderwijs en de 2de en 3de graad halftijds onderwijs zullen volgen. We vinden het vooral enorm belangrijk om deze paasvakantie aan te grijpen als rustperiode, zowel voor de leerlingen en ouders als voor de personeelsleden. Zo kunnen we ons goed voorbereiden voor de start na de paasvakantie. Het constant schakelen in beslissingen zorgt voor de nodige onzekerheid en frustraties, wij kiezen dus voor duidelijkheid en perspectief", aldus De Groeve. 

 

Beluister het gesprek met Astrid De Groeve, directeur van de middelbare school Coloma Plus in Mechelen & Mattias Paglialunga, campusdirecteur van de 2de en de 3de graad van het Sint-Jozefcollege in Aarschot in ‘De Ochtend’ via Radio 1 Select. 

"Begrijpelijke reactie van scholen"

Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid voor Groen, begrijpt de reactie van de verschillende scholen. "Ik begrijp de scholen zeker. Er is nood aan zekerheid. Daarnaast zit je nog met het feit dat niet elke school hetzelfde is, sommige scholen beschikken over een beperkte ruimte, zoals een kleine eetzaal en speeplaats, waardoor het moeilijk is om de groepen beperkt te houden. Ik begrijp dan volledig dat zij beslissen dat het onmogelijk zal zijn om voltijds op te starten na de paasvakantie."

"Voor veel scholen was de paasvakantie echt nodig. Het is voor veel leerkrachten bijzonder hectsich geweest. De laatste weken stegen de cijfers in de scholen enorm. Tussen 15 en 28maart zijn ze zelfs verdubbeld. Dan moesten er plots weer allerhande maatregelen genomen worden, zoals testbussen, contact tracing en quarantaineperiodes inschakelen. Ik kan me dus volledig vinden dat de scholen nood hebben aan rust en deze tijd gebruiken om te plannen", vertelt Meuleman.

Zo snel mogelijk overschakelen naar voltijds onderwijs

"Ik wil daarbij wel zeggen dat ik onze Minister steun in zijn visie om de scholen maximaal te openen. We moeten dit zeker proberen waar mogelijk, maar we moeten wel zorgen voor veilige randvoorwaarden", aldus Meuleman. "De cijfers zijn één ding, we moeten daarnaast vooral rekening houden met de situatie per school: de beschikbare ruimte, de capaciteit van het lerarenteam en de luchtkwaliteit en ventilatie zijn heel belangrijk om besmettingen tegen te gaan."

"Dan wil ik er nog aan toevoegen dat de week schoolsluiting voor paasvakantie er niet vooor zal zorgen dat de leerachterstand toeneemt. Die sluiting was noodzakelijk door de stijgende cijfers. Het is wat we van nu tot juni doen dat die leerachterstand zal moeten aanpakken", besluit Meuleman.

Beluister het gesprek met Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid voor Groen, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: