"Versnick heeft regels gevolgd, maar vergoedingen moeten nog onderzocht worden"

13 juli 2017
Geert Versnick, de Oost-Vlaamse gedeputeerde van Open VLD die eerder deze week in opspraak is gekomen en ontslag heeft genomen, heeft het reglement niet overtreden. Dat blijkt uit een spoedvergadering van het Oost-Vlaamse provinciebestuur gisteravond, waarover het Laatste Nieuws schrijft. Of zijn onkostenvergoedingen niet te hoog waren, zal nog onderzocht worden.

Versnick kwam in opspraak na dure overnachtingen in Bangkok, in Thailand. Hij bracht die overnachtingen als onkosten in bij de provincie. Gisteravond is de Oost-Vlaamse deputatie in spoedvergadering bijeengekomen over de kwestie. En uit die vergadering bleek dat Versnick niet heeft gezondigd tegen het reglement van de provincie.

"Er zijn acht zendingen naar Vietnam geweest telkens met een tussenstop in Bangkok. Bij vier daarvan heeft Versnick geen enkele kostenafrekening gedaan bij de provincie. In vier gevallen heeft hij dat wel gedaan, maar dat waren missies waarbij uitdrukkelijk voorzien was dat hij contact zou hebben met de Belgische ambassade in Thailand", zegt gedeputeerde Stefaan Vercamer (CD&V).

Over de hoogte van de onkostenvergoedingen wil Vercamer zich nog niet uitspreken. Dat zal nog verder bekeken worden, zegt hij. De oppositie bereidt voor de volgende provincieraad in september vragen voor over de aard van de missies en de kosten die eraan verbonden waren.

Jong VLD: "Neem ontslag uit alle betaalde mandaten"

Ondanks zijn vertrek uit het provinciebestuur zou Versnick nog negen van zijn betaalde mandaten bij intercommunales en verenigingen mogen behouden.

De jonge liberalen vragen hun partijgenoot, een oud-voorzitter van de jongerenafdeling, om ook die mandaten op te geven. Ze willen naar eigen zeggen "grondige kuis houden in alle vehikels waarin politiek benoemde bestuurders dingen doen waar een overheid niets te zoeken heeft".

"Uw huidige batterij bestuursmandaten rijmt daar niet mee. We willen daar vanaf. Ga daar in mee. Maak deel uit van de vernieuwing. Geef uw politiek geïnspireerde mandaten in alle semi-publieke besturen op", luidt het in een open brief.

Meer op deredactie.be

Maurits Vande Reyde, Voorzitter Jong VLD was te gast in De ochtend: