Vervangen gezondheidsapps je dokter?

28 mei 2015
Dankzij je smartphone en wearables (bijvoorbeeld slimme horloges) is het mogelijk om je gezondheid permanent te monitoren. Vervangen gezondheidsapps binnenkort de huisarts?

Je kan nu al je hartslag, bloeddruk en beweging permanent in de gaten laten houden. Binnenkort komt daar bijvoorbeeld ook nog je hersenactiviteit bij.

Op dit moment gebruikt nog maar een beperkte groep mensen gezondheidsapps, maar het potentieel is groot blijkt uit recent onderzoek van iMinds. Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek zouden zonder aarzelen gezondheidsapps en wearables gebruiken op aanraden van een arts.

De sensoren in wearables en smartphones moeten ons inspireren om ons gedrag te veranderen. Een moeilijke opgave, maar de gevolgen kunnen enorm zijn.

Er zijn studies die stellen dat 80% van de hartziektes, beroertes of type 2-diabetes voorkomen zouden kunnen worden, schrijft De Tijd-journalist Wouter Van Driessche in ‘De gezondheidsrevolutie’. Mobiele gezondheidsapps zouden Europa tegen eind 2017 al 99 miljard aan besparingen kunnen opleveren door een betere preventie en snellere diagnose.

REAGEER

Vervangen gezondheidsapps binnenkort de huisarts?
 
Heb jij vertrouwen in gezondheidsapps en wearables en gebruik je die ook al?

Foto © NEC-Medical-137

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.