Verwarde hormonen

14 mei 2016
Ocharme de wulk. Wij hebben medelijden met dat beest. De wulk is een zeeslak. Een zeeslak die het noorden kwijt is.

De wulk is meer bepaald het seksuele noorden kwijt. Halfweg de jaren ’90 stelden wetenschappers vast dat in de Noordzee de wulken niet vrouwelijk of mannelijk meer waren, maar hermafrodiet. Man en vrouw tegelijkertijd. Hormonen kompleet van slag.

De oorzaak bleek tributyltin te zijn, een goedje waarmee scheepsrompen worden geverfd. Werden geverfd, tributyltin is na de wulkenontdekking verboden. Hoe het ondertussen met de wulkseks is gesteld weten we niet, maar we nemen aan dat een en ander wel weer in orde is gekomen.

Dat goedje tributyltin is slechts een van de 800 stoffen die de werking van hormonen in de war sturen. O ja, een detail: ze sturen niet alleen de hormonen van de wulk in de war. Ook die van u. En die van mij. Een lijstje gevolgen: diabetes, vetzucht, onvruchtbaarheid, teelbalkanker, penismisvormingen, verlaagd IQ en autisme. Ik hoor u denken: verbieden die handel. 

Wel, dat is waarover we het zaterdag willen hebben met Vincent Harmsen. De Europese Unie slaagt er niet die stofjes te verbieden. We gaan proberen het onbegrijpelijke te begrijpen.

 

Radio 1 Select