"Verwend, overbeschermd en voor je het weet zitten jongeren in een depressie"

22 november 2018
"Jongeren vandaag de dag zijn verwend en overbeschermd. Alles wat ze doen, is geweldig en als er bijvoorbeeld op school een probleem opduikt, dan is dat de schuld van de leraar. Maar dan komen ze in het bedrijfsleven terecht, ervaren ze het 'echte' leven en belanden ze in een depressie."

Luisteraar Rudi De Kerpel is duidelijk: hij vindt dat het jongeren vandaag de dag aan een ruggengraat ontbreekt. Bij Debecker legde de vraag voor aan een aantal jongeren en daar liepen de meningen over Rudi's standpunt uiteen:

Bo Baesen (22) vindt dat jongeren vandaag te snel zeggen dat ze "depressief" zijn of een "mental breakdown" hebben. "Een depressie is iets ernstigs, maar zoveel mensen klagen op Twitter dat ze zich slecht voelen van zodra ze hun lief een uur niet gehoord hebben. Op die manier lijkt een depressie net een verkoudheid, iets dat superveel mensen hebben. Dat is toch niet serieus?"

Meedoen = winnen

Younes Harai (26) nuanceerde: "je kan niet iedereen over dezelfde kam scheren. Ik heb in mijn vrienden- en kennissenkring heel wat mensen die initiatief nemen, eigen bedrijven starten én dus ook in contact komen met tegenslagen. En toch staan ze er met een glimlach, want ze willen de maatschappij veranderen. Maar het is wél zo dat jongeren tegenwoordig alles krijgen waar ze van dromen. We hebben een mentaliteit gekweekt waarin iedereen een winnaar is. Meedoen is al even belangrijk als winnen, want "je hebt het geprobeerd en je best gedaan. Het ontbreekt jongeren aan feedback en als ze die dan eens krijgen op de werkvloer denken ze dat ze afgebroken worden, omdat ze nooit kritiek of feedback hebben gekregen en dus ook niet weten hoe ze daarmee moeten omgaan."

Marie Neefs (22) merkt ook dat ouders vaak erg beschermend zijn over hun kroost, soms zelfs té: "een meisje uit mijn scoutsgroep mag dan wel uitgaan, maar als ze een kwartier te laat thuis is, wordt letterlijk de hele vriendenkring van dat meisje opgebeld en ingeschakeld om haar op te sporen. Dat is teveel van het goede volgens mij."

Helikopterouders

In het debat liet een moeder weten dat ze ook vindt dat jongeren geen ruggengraat meer hebben, maar ze moet wel toegeven dat ze zelf ook zo'n 'helikopterouder' is die haar kind overbeschermt, want "je wil nu eenmaal het beste voor je kind". Maar een andere luisteraar liet dan weten dat het ook nooit goed is: "Als je laat blijken dat je kinderen van kleinsaf aan leert om op eigen benen te staan, word je niet altijd aanschouwd als liefhebbende ouder. Overbescherming wordt teveel gezien als 'houden van', terwijl dat net niet zo is."

Harde cijfers

Neuropsycholoog Michael Portzky schreef zopas het boek 'Jongerenveerkracht'. Hij deed research in opdracht van minister van Welzijn Jo Vandeurzen naar de mentale veerkracht en kwetsbaarheid bij jongeren. Uit dat onderzoek bleek dat maar liefst één op de vijf jongeren tussen de 12 en 18 zich regelmatig slecht in hun vel voelen. Eén op de vier jongeren gaf zelfs toe ooit al aan zelfmoord te hebben gedacht bij een tegenslag.

Het zijn harde cijfers, maar er is ook een verklaring voor de cijfers, zo zegt Portzky: "Jongeren ervaren enerzijds een grote druk om uit te blinken en moeten dus leren omgaan met perfectionisme. Ze moeten een goed kind zijn, een goede partner, een goede werknemer, ... Anderzijds willen ouders dan ook alle stress wegnemen bij hun kinderen. Daardoor gaan ze zaken overnemen van het kind, waardoor het niet leert om om te gaan met problemen of tegenslagen. Ze worden als het ware in een cocon opgevoed, maar als ze dan in het bedrijfsleven terecht komen, weten ze niet hoe ze moeten omgaan met stress of feedback. We moeten jongeren leren dat er grenzen en verwachtingen zijn in het leven en dat kunnen we zonder ze te bepamperen."

Bekijk hier de uitzending: