Veteranen Search Team zocht mee naar vermiste Gino: "We willen familie antwoorden geven"

6 juni 2022
© Arek Adeoye (Unsplash)
Het allerergste scenario werd werkelijkheid eergisteren in Geleen, net over de grens in Nederland. De 9-jarige Gino werd dood teruggevonden nadat hij een paar dagen eerder verdween uit een speeltuin in Kerkrade, zo’n 20 kilometer verderop. De politie heeft een verdachte geïdentificeerd en gisteren werd zijn huis door speurders doorzocht. Wat er precies met Gino gebeurde, blijft onduidelijk. Heel Nederland leeft mee met het immense verdriet.

Dennis van der Kraats is voorzitter van het Veteranen Search Team. Zijn organisatie zocht vorige week mee naar Gino. Over die zaak mag hij niet communiceren, maar hij wil wel de werking van zijn organisatie uitleggen. Het Veteranen Search Team bestaat uit vrijwilligers, waaronder vooral veteranen uit het leger, maar ook ex-brandweermannen, ambulanciers, speurders... De Nederlandse politie contacteert ons geregeld om te helpen bij verdwijningszaken, vertelt van der Kraats. “Maar het initiatief en de regie blijven altijd bij hen. Op eigen houtje zetten we geen zoektocht op.”

Na een oproep van de politie, kamt het Verteranen Search Team een gebied helemaal uit. Wanneer ze iets aantreffen, bevriezen ze de situatie en contacteren ze de politie. “We kunnen waar ook in Nederland binnen de twee uur na het alarmeren een zoektocht opstarten.”

De psychologische impact van dit werk valt wellicht niet te onderschatten? “Dat klopt. Gelukkig dragen we het kameraadschap hoog in het vaandel. Er is ook een goede nazorg.” Ondanks het immense verdriet, kan het Veteranen Search Team de familie wel helpen met antwoorden: “Helaas hebben we geen grip op het resultaat. Maar we kunnen de familie wel de troost bieden dat zoveel mensen voor ze klaar stonden. Dat is enorm veel waard.”

Luister ook