Victoria Beckham eet al 25 jaar hetzelfde: "Niet de bedoeling maar back to basics soms goed"

2 februari 2022
© Caroline Attwood (Unsplash)
Al 25 jaar lang eet oud-Spice Girl Victoria Beckham elke dag gegrilde vis met gestoomde groenten. Dat heeft haar wederhelft David Beckham in een podcast verteld. Hij zegt dat hij zijn vrouw maar één keer heeft zien zondigen, tijdens haar zwangerschap van hun dochter Harper (10).

“Sinds de dag dat ik Victoria ken, eet ze alleen gegrilde vis en gestoomde groenten.” Die opmerkelijke uitspraak deed David Beckham over zijn vrouw Victoria in de podcast Table 4, een podcast met de eigenaar van The River Cafe in Londen.

De gewezen profvoetballer vertelt erin over zijn passie voor koken en wijn. “Ik hou ervan om voor mijn kinderen, ouders en vrienden te koken. De combinatie van structuur en creatief zijn, dat is echt mijn geluksmoment”, vertelt Beckham in de podcast. Voor zijn vrouw moet hij zijn kookkunsten dus niet bovenhalen.

Toch was er een dag, zo’n 10 jaar geleden, waar Victoria volgens hem toch iets anders at. “Toen ze zwanger was van onze dochter Harper, heeft ze iets van mijn bord genomen en opgegeten." Hij weet niet meer wat het was dat ze at, maar weet wel dat ze het sindsdien niet meer heeft aangeraakt. “Die dag onthoud ik als een van mijn mooiste herinneringen”, vertelt hij.

In een eerdere aflevering van de podcast vertelde Victoria dat ze hard focust op gezond eten en dat ze wil dat haar eten zonder olie, boter of sauzen gemaakt wordt. "Als Spice Girl ging ik vaak op restaurant en ik heb toen beslist dat ik gezond ging leven. Ik ging zo vaak uit eten en wilde nadien nog fit zijn om op te treden." Als ze dan toch wil zondigen, is dat met een toast met zout.

Meer voedingsstoffen nodig

Nele Callewaert, opleidingshoofd Voedings- en Dieetkunde aan de Hogeschool Gent, stelt vragen bij de levensstijl van Victoria Beckham. “In eerste instantie is dat geen volwaardige maaltijd. In je hoofdmaaltijd verwerk je best zo veel mogelijk voedingsonderdelen. Hier missen we duidelijk een vorm van koolhydraten, maar ook vetten”, begint de diëtiste. 

Haar lichaam houdt op deze manier geen positieve connotatie over aan gezellig tafelen.

Callewaert verwacht niet dat Beckham haar eetgewoontes wil aanpakken, maar geeft ook aan dat die verandering niet zo evident is. “Doordat ze de gewoonte al 25 jaar heeft, zou haar lichaam wel opnieuw moeten wennen aan de variatie en moet het als het ware terug worden geactiveerd. Maar zeker is dat haar lichaam op deze manier geen positieve connotatie overhoudt aan gezellig tafelen.” 

Variatie: nodig of overbodig?

Het is niet slecht om een houvast te zoeken in je eetpatroon. “Je moet het niet te strikt volgen, er mag altijd een halfuur speling in zitten, maar het is wel belangrijk dat je lichaam regelmatig opnieuw energie krijgt door voeding”, aldus Callewaert. “Het intuïtief eten, wat nu aan populariteit wint, geeft dat goed aan. Elke 2 of 3 uur heeft je lichaam die energie echt terug nodig.” 

Een tendens die Callewaert de laatste tijd opmerkt, is dat mensen een grote druk voelen om gevarieerd te eten. “Het is steeds drukker en moeilijker om tijd te vinden om te koken, en toch voelen veel mensen de druk om altijd maar nieuwe dingen uit te proberen." Hoewel ze ook gelooft dat met gezondheid bezig zijn goed is, toch heeft ze het gevoel dat er een evenwicht gevonden moet worden met je mentale gezondheid. “Back to basic is daar belangrijk om in gedachten te houden. Er is niks mis met een maaltijd vaker klaar te maken omdat je die lekker vindt.”

Beluister het gesprek met Nele Callewaert in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'