(VIDEO) Hoe kunnen jongeren zich wapenen tegen een burn-out?

7 januari 2016
Steeds meer mensen kampen met een burn-out. Maar hoe belangrijk is een preventieve aanpak? Kan je een kind bijvoorbeeld al weerbaar maken?

Mensen met een burn-out hebben hun zelfcontrole niet altijd goed in de hand. Ze overschrijden hun eigen grenzen, zowel mentaal als fysiek.

Uit het 'marshmallow experiment' blijkt dat kinderen die een zeker mate van zelfcontrole hebben later gemiddeld genomen meer succes hebben in het leven, en een betere mentale en fysieke gezondheid hebben.

 

Het marshmallow experiment

Het 'marshmallow experiment' meet dus een zekere mate van zelfcontrole. En dat gaat zo: een kind krijgt een marshmallow voorgeschoteld. Als het een kwartier kan wachten met dit snoepgoed op te eten, dan krijgt het kind een tweede.

Kijk hier naar de hilarische reacties van de kindjes:

 

Wat blijkt? Zelfcontrole kan aangeleerd worden. Door ervaringen én door het te trainen. Doctor in de psychologie Elke Geraerts vertelde in De Bende van Annemie dat kinderen de dag van vandaag té veel in een 'pluchen doos' worden opgevoed.

Kinderen worden beschermd tegen ongelukken, ziekte, verdriet, slechte resultaten. Maar soms is het beter om kinderen bloot te stellen aan verleidingen, zodat ze leren hoe ermee om te gaan.

 

Vandaag leren hoe je gedrag binnen de perken kan houden heeft later een goed effect. Een uitgestelde beloning (een marshmallow bijvoorbeeld) kan in het dagelijks leven van jongeren een bepaald effect hebben.

 

Wivina Demeester was te gast in De Bende van Annemie en stelde zich de vraag "Hoe kunnen jongeren zich wapenen tegen een burn-out?".

Herbeluister hieronder het volledige gesprek

Foto © Pdpics