Vier Beatles, een zebrapad en een Schotse fotograaf schrijven rockgeschiedenis

8 augustus 2019
Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de iconische foto van The Beatles voor het album "Abbey Road" werd genomen. Fototechnisch is het beeld geen hoogvlieger, maar omdat het de cover is van het laatste album van The Beatles, lijkt de foto nog steeds in het collectief geheugen gegrift.

Het beroemde zebrapad op Abbey Road, vlak bij de opnamestudio's van EMI (die later omgedoopt werden tot Abbey Road Studios) blijft een trekpleister voor fans en toeristen. Omdat het vandaag 50 jaar geleden is dat de foto werd genomen, is het er bijzonder druk. Op deze live webcambeelden kunt je op elke moment zien hoeveel volk er op en aan het Abbey Road-zebrapad staat.

Op 8 augustus 1969 was het er een pak minder druk, maar toch moest een politieman worden ingeschakeld om het verkeer tegen te houden. Voor even maar, want lang duurde de fotoshoot niet.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr liepen 3 keer over en weer. De Schot Iain Macmillan, een vriend van John Lennon en Yoko Ono, nam 6 foto's van op een laddertje. McCartney besliste daarna dat de vijfde foto de beste was.

Zeer tot ongenoegen van de platenmaatschappij koos de band ervoor om als cover van het album alleen de foto te laten zien, zonder de naam van de band of van de plaat. 

De plaats waar de foto genomen werd, is eerder toevallig gekozen. Het zebrapad ligt simpelweg vlak bij de muziekstudio's waar "Abbey Road" op dat moment werd ingeblikt. Het zou het laatste album worden dat samen door de 4 bandleden werd opgenomen ("Let it be" werd grotendeels daarvoor opgenomen).

"Abbey Road" was een gigantisch succes. De lezers van het muziektijdschrift Rolling Stone verkozen het in 2009 tot het beste Beatles-album. Er staan tijdloze nummers op als "Come together" en "Here comes the sun". Nog geen jaar nadat de plaat was uitgebracht, ging de groep uit elkaar.

Jan Hautekiet kent de kleine verhalen achter de legendarische foto: