"Vier dagen voor een wedstrijd werden we van de wereld afgesneden"

23 juli 2018
Op de tweede rustdag in de Tour hadden Gert Geens een Gilles De Coster een wereldkampioene te gast in de studio. Nicky Degrendele pakte vorig jaar goud op het wereldkampioenschap keirin. Keirin?

"Keirin is een baandiscipline", legt Degrendele uit. "We starten met zes rensters. Eerst rijden we drie rondes achter een brommer. Wanneer die brommer van de baan gaat moeten wij drie rondes sprinten."

"Tijdens de sprint halen we snelheden tot 70 km/h. Net die hoge snelheden trekken mij enorm aan in de sport."

Degrendele kon dankzij de JKA Foundation een stage volgen in Japan. "Het waren twee bijzonder intensieve maanden, zowel mentaal als fysiek."

"Er waren niet alleen de echte trainingen, we moesten ook terug aan de schoolbanken gaan zitten. We bestudeerden de mechaniek van de fiets, maar ook vooral de gokreglementen. Ik en mijn directe omgeving mogen absoluut niet gokken."

Keirin is ontstaan in Japan, en is er ook bijzonder populair, niet in het minst bij gokkers. "Om fraude te vermijden gaan de keirin-rensters in Japan vier dagen voor een wedstrijd in lockdown."

We waren compleet van de wereld afgesneden: we mochten niet buitenkomen en onze gsm werd afgenomen.

"Ik het begin had ik het daar zeer moeilijk mee, ik voelde me vaak eenzaam. Uiteindelijke wende het wel, net voor de laatste wedstrijd wilde ik mijn gsm al niet meer terug."

Olympische Spelen

Degrendele is wereldkampioen, dus hoort zo ongetwijfeld bij de favorieten om over twee jaar een Olympische titel te nemen. Degrendele: "Het is in Japan en iedereen zal zeer gemotiveerd zijn. Maar ik heb nog twee jaar om hard te werken. Ik geloof dat ik het podium kan halen.