Vier Radio 1-podcasts genomineerd voor de Oorkondes

10 november 2021
In 2022 worden voor het eerst in Vlaanderen podcastprijzen uitgedeeld: de Oorkondes sluiten op zaterdag 2 april het DS Podcastfestival af in Oostende en zetten de beste Vlaamse podcasts van het afgelopen jaar in de kijker. Radio 1 spant de kroon met vier nominaties: ‘Ongesteld’, ‘Drie Dagen’, ‘Wie Was Mama?’ en ‘Twintigers’.

Het DS Podcastfestival is een initiatief van de stad Oostende en De Standaard. De Oorkondes zullen, in de traditie van onder andere de Ensors en De Jamies, jaarlijks worden uitgereikt in Oostende.

Een professionele jury onder leiding van Wouter Deprez selecteerde in vijf categorieën (Inzicht, Story, Nieuws, Cultuur, Talk) telkens zes genomineerden. De jury, die bestaat uit 33 journalisten, podcastprofessionals, radio- en tv-makers, auteurs en andere creatieve breinen, boog zich de voorbije vijf weken over 255 Vlaamse podcasts – gemaakt tussen 1 september 2020 en 1 oktober 2021. Met vier nominaties spant Radio 1 de kroon.

  • In de categorie 'Inzicht': 'Ongesteld'
  • In de categorie 'Story': 'Drie Dagen' en 'Wie was mama?'
  • In de categorie 'Talk': 'Twintigers'

 

Meer info over de vier genomineerde podcasts:

Ongesteld

Een vrouw bloedt gemiddeld 2000 dagen in haar leven. Toch zwijgen we het liefst over menstruatie. Nochtans ondervinden 8 op de 10 vrouwen last van hun cyclus. Waar komt dat taboe vandaan? Wat is een 'normale' menstruatie en wanneer heb je een probleem? Welke impact hebben hormonen op je gezondheid en je gemoed? In de vierdelige podcast 'Ongesteld' stelt wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel alle 'ongestelde vragen' over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal. Experts geven tekst en uitleg.

'Ongesteld' is een samenwerking tussen Eos Wetenschap en Radio 1.

Beluister de podcast 'Ongesteld' op onze website, of via je favoriete podcast-app.

Drie Dagen

Elvire wil sterven. Ze heeft euthanasie gevraagd. Maar de dokters die haar begeleiden in haar euthanasieaanvraag willen dat Elvire eerst haar kinderen op de hoogte brengt van haar plannen. Anders gaat het niet door. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Elvire vertelt haar levensverhaal in drie dagen aan de Belgische kust aan reporters Ward Bogaert en Philip Heymans, en aan Ine Van Wymersch, procureur van Halle-Vilvoorde. Zij zullen het noteren, zodat Elvire eindelijk kan sterven. Drie dagen is een vierdelige podcast van Radio 1 en VRT NWS.

Beluister de podcast 'Drie Dagen' op onze website, of via je favoriete podcast-app.

Wie was mama?

26 oktober 1984. Sas is 9 jaar en ziet hoe haar vader haar moeder vermoordt. Op straat, op klaarlichte dag. 36 jaar later kijkt Sas terug. Ze is opgegroeid in een warm pleeggezin, met een nieuwe mama en papa. Zonder enig contact met haar biologische vader. Ze zoekt naar verklaringen voor die moord op haar moeder, met de hulp van dagboeken uit haar kindertijd en gesprekken met al wie haar ouders hebben gekend.

'Wie was mama?' is een podcast van Eva Moeraert.

Beluister de podcast 'Wie was mama?' op onze website, of via je favoriete podcast-app.

Twintigers

Ze zijn zelfvoldaan, hangen maar wat rond, luisteren naar te harde muziek en hebben enkel interesse voor hun smartphone. Ze zijn lui en niet snel tevreden. Dat zijn maar enkele van de commentaren van oudere generaties op de millennials, geboren tussen pakweg 1990 en begin 2000.

Niets nieuws onder de zon, want dit soort opmerkingen hoorden de vijftigers, zestigers en zeventigers ook over zichzelf toen ze jong waren. Meer nog, onvrede met ‘de jeugd van tegenwoordig’ gaat al terug tot Socrates. Maar hoe is deze huidige multiculturele generatie twintigers dan wel? Wat zijn hun grote uitdagingen en hun troeven? Hoe pakken zij de wereld aan? 

In deze podcast zet Kathy Lindekens de twintigers van deze tijd in de kijker. Wat houdt hen bezig? Hoe is het om jong te zijn in de 21e eeuw? Waar dromen ze van?

Beluister de podcast 'Twintigers' op onze website, of via je favoriete podcast-app.

Meer info over de Oorkondes lees je hier.

Belgian Podcast Awards

Er is dubbel goed nieuws. 'Ongesteld' en 'Drie Dagen' zijn daarnaast ook genomineerd voor een andere podcastprijs: de Belgian Podcast Awards.

Voor deze prijzen mag je gewoon stemmen.

Meer info hier:

Lees ook: