Vierde coronagolf drukt ons opnieuw met de neus op de feiten, "Hopen dat derde prik nieuwe golven kleiner maakt"

18 november 2021
De vierde coronagolf dwingt de regeringen van ons land tot een nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen. En dat komt bij veel mensen hard binnen want de hoop leefde dat dit met een voldoende hoge vaccinatiegraad niet meer nodig zou zijn. Zal een derde coronaprik ons wel naar het “rijk van de vrijheid” helpen of is het zo simpel niet en moeten we nog langer rekening houden met mogelijke verstrengingen?

Een jaar geleden, in november 2020 werden we overspoeld door de tweede coronagolf. De regeringen van ons land zagen zich genoodzaakt om opnieuw een lockdown in te voeren. Op maandag 2 november 2020 werden niet-essentiële winkels gesloten, hadden we ieder één knuffelcontact, konden we niet naar de kapper of het schoonheidssalon, kregen leerlingen afstandsonderwijs, en mochten we ons tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends niet op straat begeven.

Een moeilijke periode voor velen onder ons, maar er was wel perspectief: de resultaten van de studies naar de effectiviteit van de coronavaccins waren veelbelovend en in het voorjaar van 2021 zouden we ons stapsgewijs richting vrijheid vaccineren.

Een jaar later

Die vrijheid wordt nu, een jaar later, opnieuw voor een deel ingeperkt want we worden geconfronteerd met een vierde coronagolf. Verplicht telewerk, een uitbreiding van de mondmaskerplicht, de invoering van het “Covid Safe Ticket Plus” en een extra prik tegen het coronavirus moeten de druk op de zorg verlagen.

Veel mensen reageren teleurgesteld op die nieuwe maatregelen en stellen zich de vraag of de vaccins wel voldoende werken en of er een inschattingsfout is gemaakt.

“Ik begrijp die mensen heel goed”, reageert vaccinoloog Pierre Van Damme. “Mensen zijn verwonderd dat ze die inspanning hebben gedaan en nu toch opnieuw maatregelen moeten volgen. Maar de vaccins werken wel degelijk, anders zaten we nu pas echt in de penarie.”

“De vaccins werken heel goed tegen ernstige ziekte en overlijden”, beaamt ook Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie. “Maar bij veel mensen leeft het idee: ik ben gevaccineerd dus nu is het voorbij. Het is een moeilijke boodschap, maar dat is niet zo. Wie gevaccineerd is, is beter beschermd, maar kan ook nog besmet worden.”

Volgens Van Damme hebben we de maatregelen ook te snel versoepeld. “We hebben de barrières weggehaald op een moment dat een grote groep beschermd is tegen ziekte, maar niet tegen besmetting. Daar profiteert het virus van.”

Een extra prik of boosterprik tegen het coronavirus zou moeten helpen om ons beter te wapenen tegen infectie, weet Van Damme. “Toen de vaccinatiecampagne werd uitgerold wisten we nog niet wat het beste vaccinatieschema was en was er ook nog geen deltavariant. We weten nu dat een herhalingsprik op verschillende niveaus werkt en dat we het nodig hebben tegen de deltavariant. Het vervolledigt de vaccinatie.”

En volgend jaar?

Betekent dit dan dat coronamaatregelen niet meer nodig zijn als voldoende mensen een derde prik tegen het coronavirus hebben gekregen? “We hopen dat die derde prik zorgt voor nog meer bescherming waardoor de volgende golven beperkter zijn. Dan belanden er minder mensen in het ziekenhuis en kan ons zorgsysteem het aan”, antwoordt Ramaekers.

“Maar we weten niet zeker wat de toekomst brengt. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de vaccins en het zou dus kunnen dat er een vaccin ontwikkeld wordt dat nog beter werkt tegen virusoverdracht. Er zitten ook geneesmiddelen in de pipeline die kunnen helpen als iemand besmet is met het coronavirus. Maar het kan natuurlijk ook dat er een variant opduikt waar de vaccins minder tegen bestand zijn. Als dat zo is, moeten we de vaccins aanpassen en opnieuw iedereen vaccineren”, geeft hij toe.

Ook Sciensano-viroloog Steven Van Gucht kan nog niet zeggen wanneer we zonder maatregelen zullen kunnen leven. “Maar ik weet wél dat het elke keer makkelijker zal worden, ook al lijkt het nu niet zo. We staan er vandaag al een stuk beter voor dan vorig najaar, de maatregelen zijn al softer om het beheersbaar te houden. Op een gegeven moment worden de coronagolven dusdanig klein dat we ze kunnen laten passeren zoals we dat vandaag bij de griep doen.”

Luister naar een gesprek met vaccinoloog Pierre Van Damme in De wereld vandaag

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag