The Vietnam War

10 maart 2018
Iedereen noemt hem de Vietnamoorlog, behalve de Vietnamezen. Zij noemen hem "Kháng chiến chống Mỹ", de verzetsstrijd tegen de Verenigde Staten.

Het begint met zwartwitbeelden die worden teruggespoeld. Tanks rijden achterwaarts, napalmbommen stijgen weer op naar de Amerikaanse vliegtuigen, het napalmmeisje loopt achteruit, tijdens anti-oorlogsbetogingen in Amerika kruipt het traangas weer in de pistolen van de oproerpolitie, de betogers lopen achterwaarts naar hun autobussen, vlammenwerpers van de marines slurpen het vuur weer op, een brandende Vietnamese hut herrijst, soldaten springen achterwaarts in hun helicopters en keren terug naar hun kazernes.

Wat volgt is een epische documentaire over hét Amerikaans trauma: The Vietnam War.

 

Ken Burns en Lynn Novick hebben er zes jaar aan gewerkt. Bijna honderd getuigen, niet alleen Amerikanen maar ook Vietnamezen. Dat is een primeur. Over het Amerikaanse trauma zijn speelfilms en romans en liederen geschreven, maar hoe de oorlog in Vietnam is verwerkt - of niet verwerkt - weten we nauwelijks.

Vanaf 21 maart op Canvas, tien afleveringen, uren televisie. Johan Depoortere heeft al mogen kijken. Zaterdag zit hij aan de Keukentafel.

Radio 1 Select