Vijf dingen die je nog niet wist over je handen

22 augustus 2018
Wist jij dat je je wijsvinger het beste kan missen?

Topdokter en handchirurg Ilse Degreef was te gast in #Weetikveel. Ze vertelde er interessante dingen over een van onze anatomisch meest complexe lichaamsdelen.

1. Sommige mensen worden geboren zonder duim 

Ilse Degreef: “Het gebeurt dat mensen bij hun geboorte één of meerdere vingers missen. Gelukkig bestaan daar oplossingen voor. We gebruiken bijvoorbeeld een vinger om er een duim van te maken. Dan heb je een viervingerige hand, zoals Mickey Mouse. Andere patiënten worden dan weer geboren met te véél vingers. Of met een soort zwemvliezen tussen de duimen. Syndactylie, heet dat.”

2. De wijsvinger kan je het best missen

“Als ik zou moéten kiezen, dan zou ik mijn wijsvinger afstaan. Juist omdat je middenvinger onmiddellijk de functie van een wijsvinger overneemt, als die er niet meer is. De pink is veel moeilijker te vervangen, omdat je die nodig hebt in complexe grijpbewegingen.”

3. Het is zeker nuttig om je vinger mee te nemen naar het ziekenhuis, als je die verliest 

“Als je effectief je vinger verliest, dan neem je die best mee naar het ziekenhuis. Hou die koel. Tot twaalf uur daarna kunnen we je vinger er nog aanzetten, tot en met botten, spieren, zenuwen en zelfs bloedvaten.”

4. Onze hersenen werken intensief om onze handen te doen functioneren

“De Canadese neurochirurg Wilder Penfield ontdekte dat een aanzienlijk deel van de activiteiten in de hersenschors aan de werking van de hand gewijd is. Je kan jezelf trouwens trainen om handiger te worden, maar sommige mensen hebben nu eenmaal meer aanleg dan anderen.”

5. In de toekomst hebben we misschien drie handen

“We weten welke delen van de hersenen onze handen besturen. En dus gingen wetenschappers onlangs experimenteren met een systeem waarbij de hersenen nog een extra kunsthand stimuleren. Dat bleek al voor een flink stuk te werken. Voor ons chirurgen, die altijd een hand te kort hebben, zou dat ook wel handig zijn!”

 

Herbeluister de uitzending met handchirurg Ilse Degreef

Lees ook