Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Vijf jaar geleden verwoestte een brand de Londense Grenfell Tower

di 14 jun. - 6:43

Hoe gaat het met de overlevenden, vijf jaar na de verwoestende brand in de Grenfell Tower in Londen, waarbij 72 mensen om het leven kwamen? Het drama in de woontoren was het dodelijkste incident in een residentie in Londen sinds de Tweede Wereldoorlog. Actievoerders klagen aan dat de Britse regering amper veranderingen heeft doorgevoerd. "We zijn vijf jaar verder en er is zo weinig veranderd dat het bijna als verraad voelt", vertelt overlever Ed Daffarn, in de Britse media.
Grenfell Tower

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat een enorme brand uitbrak in de 24 etages tellende woontoren Grenfell Tower, in de Londense wijk Kensington. De woontoren brandde bijna volledig uit. 72 mensen kwamen om het leven, onder wie 18 kinderen, meer dan 70 anderen raakten gewond.

Uit het lopende openbare onderzoek naar de brand bleek dat onder meer de gevelbekleding van de woontoren een sleutelfactor was in de snelle verspreiding van de brand. De brand die ontstond in een koelkast veranderde in een inferno toen de vlammen zich zeer snel langs de buitenkant van het gebouw konden verspreiden. Het vuur woedde zo’n 60 uur vooraleer het uiteindelijk werd geblust.

De ramp wordt herdacht met onder meer een ceremonie en een stille wake. Maar de overlevenden, nabestaanden en actievoerders hebben nog steeds veel vragen over het drama. Frustratie, teleurstelling, boosheid,… zijn gevoelens die vandaag overheersen.

Want vijf jaar na de brand is ook het strafrechtelijk onderzoek nog aan de gang. De politie meldde eerder dat ze niemand vervolgen tot de bevindingen van de tweede fase van het openbaar onderzoek worden gepubliceerd. Amper de helft van de aanbevelingen uit het onderzoek is intussen omgezet in wetten, klinkt het bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Schande van de regering"

"Vijf jaar later zijn er kleine veranderingen doorgevoerd, maar de grote veranderingen bleven uit", zei Ed Daffarn aan BBC en aan de Britse krant Metro over de reactie van de regering op het drama. De 59-jarige maatschappelijk werker heeft 15 jaar in de toren gewoond. Op 14 juni 2017 kon hij ondanks de verstikkende rook zijn appartement op de 16e verdieping van de Grenfell Tower ontvluchten.

De man hekelde dat er mensen in Londen nog altijd hetzelfde gevaar lopen als vijf jaar geleden. "Nog steeds wonen gehandicapten in hoogbouw, die precies hetzelfde gevaar lopen als de inwoners van Grenfell in de nacht van 14 juni". Hij noemt het een "schande van de regering".

De verantwoordelijken hebben op "een incompetente en onverschillige manier gehandeld, zodat we amper verder staan". Hij heeft ook kritiek op de verschillende huisvestingssecretarissen die zich over de ramp hebben ontfermd."We hebben zoveel verschillende huisvestingssecretarissen gehad dat ik de tel ben kwijtgeraakt hoe vaak we ons verhaal opnieuw moesten vertellen". Sinds de brand voelen de bewoners zich in de steek gelaten door de regering.

De overlever is nu een belangrijke campagnevoerder van Grenfell United, een organisatie die vecht voor veranderingen en vervolgingen. "Gerechtigheid gaat voor mij over waarheid, over strafrechtelijke vervolging en over het creëren van een erfenis voor de 72 levens die we hebben verloren", klonk het nog.

Burgemeester Londen: "Gerechtigheid in plaats van gebeden nodig"

De burgemeester van Londen Sadiq Khan schreef aan de vooravond van de herdenking in de krant The Guardian dat er vooruitgang is geboekt, maar dat de inwoners van Grenfell meer nodig hebben dan "gedachten en gebeden".

"We moeten ze antwoorden, gerechtigheid en verandering kunnen bieden, dat is waar de inwoners van Grenfell recht op hebben."

Hij had het ook over het onderzoek waarin aan het licht kwam dat "winst voorrang kreeg boven de veiligheid van mensen" en "hoe privatisering en deregulering" de bouwnormen hebben verzwakt. Voorts klaagde Khan de institutionele minachting aan voor mensen in sociale huisvesting. Hij vroeg actie, verandering en hervormingen op nationaal niveau.

De nabestaanden, overlevers en actievoerders willen dat de politie afziet van haar beslissing om te wachten tot het openbaar onderzoek is afgerond alvorens bewijsmateriaal door te geven aan de openbare aanklagers. Ze eisen dat de openbare aanklagers nu beslissen welke aanklachten ze indienen en tegen wie. 

Ceremonie en stille wake

Ter gelegenheid van de vijfjarige herdenking van de ramp verzamelen overlevenden en nabestaanden zich vandaag aan de voet van de Grenfell Tower om er bloemen en kransen neer te leggen. In de late namiddag wordt er een ceremonie gehouden, gevolgd door een stille wake. Tijdens de wake zullen lokale gebouwen en monumenten groen worden verlicht.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet