Het is veertig jaar geleden dat de wereld bruusk afscheid moest nemen van John Lennon. Hij werd in koelen bloede vermoord op straat in New York, maar heeft na vier decennia nog steeds miljoenen fans die hem eren. Hoewel er talloze songs zijn die ons herinneren aan zijn talent, koos onze muziekredactie voor deze vijf nummers:
1. Help
Wat was dat in the middle of Beatlemania?!? Een Beatle die voor het eerst niet van ‘She loves you’ of ‘I want to hold your hand’ zong. Maar wel ‘”Help me if you can I’m feeling down” en “Every now and then I feel so insecure”. John Lennon geneerde zich er niet voor om zijn zielenroerselen met de wereld te delen.
Het blijft een typische song van The Beatles waarbij ze met de deur in huis vallen met hun refrein. Indertijd deden de mannen namelijk niet aan overdreven intro's. 'Help' is ook het eerste nummer waarin een woord met meer dan drie lettergrepen in gezongen wordt (independence).
2. Strawberry Fields Forever
Verdwaal met John Lennon in de tuin van Strawberry Fields, het internaat dat grensde aan het huis waar hij opgroeide in Liverpool. En verdwaal tegelijk in zijn kinderhoofd vol zelftwijfel: “No one I think is in my tree” zingt hij. Omdat kleine John toen al voelde dat hij anders was, gek of geniaal. Duidelijk het laatste, want we kunnen ons niet meer voorstellen hoe gewaagd en avant-garde ‘Strawberry Fields Forever’ ooit was voor de populairste band op de planeet.
Volgens John klonk het oranje. Maar dat kan aan de LSD gelegen hebben.
3. Mother
Een groot deel van zijn 40 levensjaren worstelde John Lennon met de dood van zijn moeder Julia. Bijna voor zijn ogen overreden toen hij adolescent was. Zijn vader liet hem als baby al in de steek. Wie heeft een psycho-analist nodig als hij zijn kwetsuren zo eerlijk kan uitschreeuwen. “Mother you had me, but I never had you” kan tellen als eerste zin van een song.
Om aan het einde steeds rauwer ‘Mamma don’t go, daddy come home’ te kreunen. Alsof we met zijn allen niet meeluisteren. Kwatongen beweren dat Yoko Ono als Johns surrogaatmoeder fungeerde. Daarvoor was hij beter wel naar zijn psycho-analist gegaan.
4. Imagine
John Lennon schopt de wereld een geweten. Omdat hij wil dat zoveel mogelijk mensen zijn ongemak over de fundamenten van onze maatschappij zouden delen, verpakt hij een revolutionaire boodschap over bezit, religie en grenzen in een betoverende melodie. De witte piano waarop hij het speelde, staat in een museum.
We vergeten even dat John Lennon van de vier Beatles het rijkste opgroeide. In de villa van zijn welgestelde Aunt Mimi, die hem opvoedde omdat zijn vader en moeder dat niet konden. ‘Working Class Hero’ is een waarschuwing om je niet door het systeem te laten voorschrijven hoe je moet leven. Laatste zin: “If you want to be a hero, well just follow me”. Graag ook een stukje van uw talent dan, meneer Lennon.
Geen enkel nummer dat hij zo moeilijk gezongen kreeg als dit. Hij moest 130 keer opnieuw beginnen en smeet menig koptelefoon tegen de studiomuur. Misschien daarom die twee keer ‘fucking’ in de tekst.