Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Vijf vragen over schurft na uitbraak in Leuven: wat is het precies, hoe loop je het op en hoe behandel je het?

ma 14 feb. - 10:38

Na uitbraken in onder meer het Waasland, zien apothekers in Leuven en omgeving nu ook het aantal mensen met schurft toenemen. Patiënten met schurft of scabiës hebben last van hardnekkige jeuk, die toeneemt 's avonds en 's nachts. Ga langs bij een apotheek als je twijfelt of je het hebt, zegt apotheker Anne Vanschoenwinkel in 'De Wereld Vandaag'.
© Pixabay

Beluister het gesprek met apotheker Anne Vanschoenwinkel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Na uitbraken in Sint-Niklaas en ook bij Antwerpse studenten, worden nu ook in Leuven opvallend veel gevallen van schurft vastgesteld. Op dit moment is het zo algemeen verspreid dat er zelfs een tekort is aan de zalf die je nodig hebt om schurft te behandelen.

Ook Anne Vanschoenwinkel uit Leuven merkt op dat er meer mensen met schurft haar apotheek binnenstappen.  "Vooral 's nachts in bed jeukt het, als je het warm hebt" zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Meestal begint het in de huidplooien, tussen de vingers, aan de polsen, in de oksels,..." Mensen zullen het aan het begin misschien niet meteen associëren met schurft, en daarom raadt ze aan om een arts of apotheker te raadplegen. "We merken dat het meer voorkomt, en denken er ook al sneller aan dat het dat zou kunnen zijn."

Vijf vragen en antwoorden over schurft

Wat veroorzaakt deze aandoening nu precies? En is het besmettelijk? VRT NWS zette vijf vragen op een rij. 

1.Wat is schurft of scabiës?

Scabiës is een huidaandoening die je krijgt wanneer de schurftmijt zich onder jouw huid nestelt. De parasiet veroorzaakt voornamelijk een jeukend gevoel. "Dat is natuurlijk wel moeilijk om te herkennen in de winter. Want bij veel mensen is de huid dan wat gevoeliger en droger, en dat kan soms jeuken", legt verpleegkundige Ann Martens uit aan VRT NWS. "Het grote verschil met schurft is dat daar de jeuk vooral enorm gaat toenemen naar de avond en de nacht. Dat is een typisch symptoom van schurft: nachtelijke jeuk. En dat kan echt extreme vormen aannemen."

2. Komt schurft steeds meer voor?

Verschillende artsen melden dat ze steeds vaker geconfronteerd worden met schurft. Dermatoloog Hilde Lapeere van het UZ Gent meldt in 'De Wereld Vandaag' dat ze samen met haar collega's de indruk heeft dat er de voorbije jaren meer en meer patiënten met schurft worden behandeld.

"In ons ziekenhuis zien we elke week een paar patiënten met schurft. Vroeger was dat duidelijk minder. Het is moeilijk om daar een verklaring voor te geven, want er worden weinig gegevens over bijgehouden", zegt Lapeere. Dokter Steven Van Den Broucke van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen bevestigt die analyse aan VRT NWS.

Beluister het gesprek met dermatoloog Hilde Lapeere in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

3. Is schurft besmettelijk?

De huidaandoening schurft is heel besmettelijk, maar enkel wanneer je langdurig huidcontact hebt met de schurftmijt. "Schurft is niet overdraagbaar wanneer je iemand ontmoet of met elkaar spreekt. Ook korte contacten zoals iemand een hand geven, zijn geen probleem", zegt dermatoloog Lapeere.

"Als er langdurige contacten zijn met iemand met schurft, dan is het wel overdraagbaar. Dan spreken we over kinderen die samen spelen of in hetzelfde bed slapen. Je kan het ook oplopen wanneer je bijvoorbeeld een trui draagt van iemand met schurft."

(lees verder onder de foto)

Schurft

Schurft

4. Hoe wordt schurft behandeld?

De standaard behandeling van patiënten met schurft is een behandeling met een zalf op basis van permetrine. Het hele lichaam van de schurftpatiënt wordt ingesmeerd met de schurftmijtdodende zalf.

"Het is heel belangrijk dat het volledige lichaam wordt ingesmeerd, behalve het gezicht en de hoofdhuid. Het is ook belangrijk dat alle kledij, wasgoed en bedlinnen worden ververst", zegt dermatoloog Hilde Lapeere.

"Schurft is een huidziekte die we goed kunnen behandelen, maar soms is het een werk van lange adem. We zien dat soms een behandelingskuur met zalf onvoldoende is. Soms combineren we de zalfbehandeling met pillen", zegt Lapeere. Het gaat om een behandelingsmethode met tabletten ivermectine. "Die tabletten zijn niet beschikbaar bij de doorsnee apotheek, maar wij behandelen patiënten die bij ons komen aankloppen met ivermectinetabletten", zegt dokter Steven Van Den Broucke van het Tropisch Instituut.

Wanneer je schurft oploopt, moeten ook je gezinsleden behandeld worden tegen de huidaandoening. "Het is belangrijk dat je alle mogelijke langdurige contacten die je hebt gehad in kaart brengt. Die moeten allemaal op hetzelfde moment worden behandeld", aldus Lapeere.

5. Loop je schurft op door onhygiënische omstandigheden?

Veel mensen associëren schurft met onhygiënische omstandigheden, maar je loopt de parasiet enkel op wanneer je in contact komt met iemand met schurft. "Als je elke dag doucht en elke dag nieuwe kleren draagt, kan je ook schurft oplopen", besluit dermatoloog Hilde Lapeere.

Beluister het gesprek met apotheker Anne Vanschoenwinkel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Beluister het gesprek met dermatoloog Hilde Lapeere in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet