Vilvoordse burgemeester Bonte wil Veiligheidsraad na ontsnapte familieleden IS-strijders

14 oktober 2019
Hans Bonte (© Belga, Dirk Waem)
De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) is bezorgd na de ontsnappingen uit het kamp Ain Issa in Noord-Syrië. Honderden gevangen familieleden van IS-strijders zijn er weggevlucht, onder wie ook zeker één Belgische vrouw. De burgemeester dringt nu aan op een Nationale Veiligheidsraad in ons land, zei hij in 'De Ochtend'.

Na het offensief van Turkije tegen de Koerden in het noorden van Syrië, heerst er chaos. Volgens de Koeren zijn al meer dan 800 buitenlandse vrouwen gevlucht uit het kamp Ain Issa in de regio. Daar zitten vrouwen en kinderen van IS-strijders gevangen. "De Koerden hebben hen gezegd dat ze hen niet meer konden bewaken omdat ze aangevallen worden. En de Syrische gevangenen zeggen dat iedereen weg moet", zegt VRT-journalist Rudi Vranckx vanuit de regio.

De burgemeester van Vilvoorde, van waaruit een pak IS-strijders destijds vertrokken zijn richting Syrië, uit nu zijn bezorgdheid. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt. Het is bijzonder merkwaardig dat dat al niet gebeurd is", zegt Hans Bonte (Sp.a).

Als men ze niet begeleid naar de rechtbanken hier haalt, komen ze vroeg of laat terug naar Europa.

Allereerst vreest Bonte dat de gevluchte gevangenen onze richting uit zullen keren. "Het is al verschillende keren voorspeld dat ze zullen terugkeren naar Europa. Het is wellicht ook de reden waarom Paul Van Tigchelt aangeeft dat we ze begeleid moeten terugnemen om hier te berechten", zegt hij. "Als men dat niet doet, dan ben ik er zo goed als zeker van dat vroeg of laat mensen die ginder vastzaten in Europa zullen opduiken. Dat is ook wat internationale waarnemers voorspellen. En minister van justitie Koen Geens doet juist het omgekeerde", aldus Bonte.

Heel wat mensen leggen opnieuw contacten. Ze willen absoluut hun kleinkinderen terug.

De burgemeester wil dan ook dat de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt in ons land, om zicht te krijgen op de situatie en spanningen die ook in ons land voelbaar zijn te kunnen opvangen. "De Veiligheidsraad moet richtlijnen geven aan de lokale besturen en politiezones over hoe de conflicten hier moeten worden opgevangen", zegt Bonte. "Het is in alle eerlijkheid niet zo dat er al grote spanningen zijn, maar ik hoor wel van heftige discussies in Brussel", zegt hij.

"Met moet weten dat de toestand in Syrië ook hier emoties losweekt, waar Turkse mensen samenleven met Koerdische, waar Koerdische mensen samenleven met Marrokaanse, enzovoort. En België was helaas hofleverancier van Europeanen naar het IS-front. Voor Vilvoorde betekent dat dat er tocheen 50-tal kinderen zijn geboren uit Belgische ouders. Nu ziet men bijna live op tv dat kampen vrijgemaakt worden en dat bewaking gelost worden. Heel wat mensen leggen opnieuw contacten en krijgen opnieuw hoop. Ze bekijken wat ze kunnen doen, want ze willen absoluut hun kleinkinderen terug, want die hebben toch niets te maken met het conflict", aldus Bonte.

Beluister het gesprek met Hans Bonte in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select