Vincent Van Quickenborne: Gaan we uit de crisis komen door oude recepten te herhalen of kiezen we voor hervorming?"

12 juni 2020
Nu ons land stilaan loskomt uit de greep van het coronavirus, moeten we focussen op het herstel van onze economie. Fractieleider van Open VLD en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne vertelt in 'De Ochtend' dat de maatregelen die nu genomen worden "doelgericht en tijdelijk" moeten zijn.

"We hebben nu een pakket dat voorligt op de superkern waarin we bedrijven willen aanmoedigen om te investeren en waarin we de sectoren helpen die het echt nog nodig hebben", gaat Van Quickenborne verder. De investeringsaftrek moet er alvast voor zorgen dat mensen en bedrijven worden aangemoedigd om te investeren. In de praktijk zou je dan ook meer kunnen aftrekken dan normaal, namelijk tot 120%. De investeringen zorgen ervoor dat de economie weer wordt aangezwengeld en mensen weer vertrouwen krijgen. Het is nog te bekijken hoe lang die maatregel geldig zal zijn.

Een andere maatregel die de superkern bespreekt, is die om sectoren te helpen waar steun nog echt nodig is, zoals de horeca. Door onder meer de social distancing zullen horecazaken nog lange tijd niet op volle capaciteit kunnen draaien. Daarom wil de regering die sector verder ondersteunen. "Ook de Vlaamse regering heeft een beslissing genomen om bij eenomzetdaling tussen te komen", aldus Van Quickenborne.

Treinkaart herbekijken

Andere maatregelen worden dan opnieuw herbekeken, waaronder de gratis treinkaart. "Het is belangrijk dat mensen minder de auto nemen, maar we moeten ons focussen op de essentie en ik weet niet of een treinkaart de oplossing is", aldus Vincent Van Quickenborne.

Arbeidsduurvermindering is een oud recept. Het is onzin dat je daardoor meer jobs creëert.

En wat met de mondmaskers die de overheid beloofde aan elke Belg? "Dat is nu geen kerntaak van de overheid meer", aldus Van Quickenborne. "In het begin van de crisis was het vinden van mondmaskers geen evidentie, maar intussen kan iedereen aan maskers geraken. Veel steden en gemeenten voorzien ze al voor hun inwoners. De vraag is dan of de overheid de maskers eigenlijk had moeten beloven, maar we zaten in een crisis op dat moment."

Oude of nieuwe recepten?

Hoe dan ook is het volgens Van Quickenborne belangrijk dat we ons nu focussen op wie steun nodig heeft en we geen geld meer gaan rondstrooien om iedereen te plezieren. De vraag is natuurlijk hoe dat gaat gebeuren: "Gaan we uit de crisis komen door oude recepten te herhalen of kiezen we voor hervorming en omscholingen?", vraagt Van Quickenborne zich luidop af. Over één ding is hij alvast duidelijk: "Arbeidsduurvermindering is een oud recept. Het is onzin dat je daardoor meer jobs creëert".

Gaan we uit de crisis geraken door oude recepten te herhalen of kies je voor herscholing en hervorming?

Fraude

De vele maatregelen die aan het begin van de crisis werden genomen, die hebben ook fraude met zich meegebracht. Er is geld ggaan naar mensen en bedrijven die het niet nodig hebben, maar "de schok was toen zo groot dat we iets moesten ondernemen of er waren mensen meteen in de armoede gedoken", zegt Van Quickenborne.

"In het begin was er natuurlijk social distancing voor iedereen, dus controles uitvoeren ging moeilijk. Nu zal dat al veel beter gaan. Het is onaanvaardbaar dat technische werkloosheid zou gecombineerd worden met zwartwerk, dus dat gaan we controleren."

Herstelbeleid

Het herstelbeleid moet alvast gebeuren met iedereens neus in dezelfde richting, zo zegt Vincent Van Quickenborne over de regeringsvorming. "De komende twee à drie jaar zal het gaan over het herstellen van de economie. Het is dan ook belangrijk dat we een brug bouwen tussen de PS en N-VA. Open VLD wil daarbij helpen", besluit de Kortrijkse burgemeester.

Beluister het volledige interview met Vincent Van Quickenborne: