Vincent Van Quickenborne (Open VLD): "Bourgondische coalitie is beste van rechts en links gecombineerd"

1 augustus 2019
Foto Kurt
De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is voorstander van een Bourgondische coalitie op Vlaams niveau, tussen zijn partij, N-VA en Sp.a dus. Dat zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1. "Die coalitie bestaat al in Kortrijk sinds 2013, ze werkt goed en biedt opportuniteiten", aldus Van Quickenborne.

Als het van Kortrijk burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) afhangt, dan wordt de Kortrijkse coalitie overgedaan op Vlaams niveau. Een Bourgondische coalitie, bestaande uit de partijen Open VLD, N-VA en Sp.a. dus. Dat zei Van Quickenborne vanmorgen in De Ochtend op Radio 1. Gisterenavond besliste de partijraad van Sp.a ondanks een eerdere beslissing om sowieso voor de oppositie te kiezen, toch in te gaan op een eventuele uitnodiging van N-VA op Vlaams niveau. Tot genoegen van de Kortrijkse burgemeester dus.

"Zo'n coalitie bestaat al sinds 2013 in Kortrijk. Die werkt goed. Het combineert het beste van rechts en links. En het biedt ook opportuniteiten", aldus Van Quickenborne. "Bijvoorbeeld eindelijk werk maken van de bestuurlijke ontvetting. Eindelijk werk maken van de afschaffing van de provincies. Dat is iets waar zowel N-VA als Open VLD en Sp.a elkaar zouden kunnen vinden. CD&V heeft dat altijd willen blokkeren", zegt de Kortrijkzaan.

"Ook werk maken van minder politici en minder gemeenteraadsleden. Daar is Sp.a uitdrukkelijk voorstander van. En ook als het gaat over sociale rechtvaardigheid, als het gaat om armoedebestrijding, dan kan Sp.a een bondgenoot zijn. Dat doen we in Kortrijk nu al zeven jaar en ik ben daar wel tevreden over", aldus Van Quickenborne.

"Minderheidsregering, dat werkt niet"

Een mogelijkheid tot minderheidsregering, met gedoogsteun vanuit de oppositie, zoals Vlaams Belang, ziet Van Quickenborne niet zitten. "Men heeft dat ook al eens geprobeerd in Wallonië. Maar minderheidsregeringen in ons land, dat werkt niet. We hebben al een complex systeem. Bij zo'n minderheidsregering moet je voor elk dossier steun zoeken bij een andere partij. Als je al weet hoe moeilijk een regering tot stand komt bij ons, dan zeg ik u dat we dat volledig uitsluiten. We gaan daar absoluut niet aan meedoen. We zoeken een Vlaamse en federale regering die een meerderheid heeft. Pas dan kan je goed werk verrichten", aldus Vincent Van Quickenborne.

Bron: vrtnws.be en De ochtend