Vincent Van Quickenborne vindt vaste sluitingsdag "betuttelend": "Moeten winkels open zijn vanaf 9 uur?"

4 februari 2019
© Belga
Ook Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil af van de vaste sluitingsdag voor winkels. Eerder diende N-VA daarover een wetsvoorstel in. "Geef mensen meer vrijheid, dan zullen ze gewapend zijn tegen de concurrentie van het internet", zegt Van Quickenborne als maandaggast in 'De Ochtend'.

Ook de liberalen van Open VLD willen af van de verplichte sluitingsdag voor winkels. De huidige regels zijn "betuttelend" en "absurd", zegt burgemeester van Kortrijk en West-Vlaams Kamerlijsttrekker Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in 'De Ochtend'. Open VLD zal dan ook het wetsvoorstel steunen dat N-VA gisteren bekendmaakte. Winkels zullen volgens dat wetsvoorstel open kunnen blijven tot 21 uur 's avonds, iets wat nu enkel kan op vrijdag of op een werkdag voor een feestdag. Raakt het wetsvoorstel door het parlement, dan gaat ook de vaste sluitingsdag op de schop.

"Vandaag zie je de moordende concurrentie van het internet", zegt Van Quickenborne (Open VLD). "Het internet kent geen sluitingsuren. Geef zelfstandigen de kans om open te zijn tot 21 uur of 22 uur 's avonds. Avondshopping is een succes, de eerste zondag winkelen is ook een groot succes. Laat de consumenten meer vrijheid, dan zal je zien dat handelaars ook beter gewapend zijn tegen de concurrentie van het internet", vindt hij.

Vandaag zie je de moordende concurrentie van het internet. Het internet kent geen sluitingsuren. Geef zelfstandigen de kans om open te zijn tot 21 uur of 22 uur 's avonds.

Gisteren reageerde zelfstandigenorganisatie NSZ al dat het niet gelooft in de maatregel. Die zal kleinhandelaars net schaden, geloven zij. "Het is geen evidentie om met de krapte op de arbeidsmarkt personeel te vinden dat op atypische uren moet werken. Als ze het personeel vinden, zal dat de personeelskost verhogen zonder dat daarom de omzet stijgt", klinkt het in een persbericht. Bovendien verhoogt het de werkdruk op de zelfstandigen: "85 procent van de handelaars vindt dat openingsuren tot 21 uur niet te verzoenen zijn met een privé- of gezinsleven", aldus nog NSZ. Ook werkgeversorganisatie Unizo is kritisch.

Van Quickenborne is het niet eens met de redenering dat kleinhandelaars onder de maatregel zullen lijden. "Grote zaken moeten misschien wel meer rekening houden met CAO's met de vakbonden en misschien wel meer betalen voor personeel", zegt hij. "In Nederland en op andere plaatsen zie je dat openingsuren meer en meer geliberaliseerd worden. Dat is een tendens die je niet kan tegenhouden", vindt Van Quickenborne.

Beluister het interview in 'De Ochtend':

Van Quickenborne reageerde ook op de heisa omtrent het Armeens gezin Khmoyan. Lees meer op vrtnws.be

Lees ook: