Vind jij het een goede zaak dat de NIP-test (bijna) gratis wordt voor iedereen?

30 mei 2017
Zwangere vrouwen krijgen vanaf 1 juli een NIP-test (bijna) volledig terugbetaald. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt daarvoor 15 miljoen euro vrij. België is het eerste land in Europa waar zwangere vrouwen de NIP-test vrijwel gratis krijgen.

De NIP-test (niet-invasieve prenatale test) spoort de meest frequente chromosoomafwijkingen bij baby’s op. De test kan met 99,8 procent zekerheid zeggen of het kind een trisomie-afwijking heeft, of niet. De bekendste trisomie-afwijking is het downsyndroom.

Vrouwen met een voorkeursregeling krijgen de test in de toekomst gratis, andere vrouwen betalen 8,68 euro. Zonder tussenkomst kost een NIP-test 175 euro.

Dat de NIP-test nu voor iedereen (bijna) gratis beschikbaar zal zijn, wordt positief onthaald door experten. Al worden er ook bedenkingen gemaakt: zullen ouders het nog kunnen verantwoorden als ze bijvoorbeeld een kindje met down toch willen houden? Of als ze helemaal geen test willen laten uitvoeren en het toeval willen respecteren. En komt er voldoende begeleiding voor ouders die een keuze moeten maken?

OPROEP

  • Vind jij het een goede zaak dat de NIP-test (bijna) gratis wordt voor iedereen?
  • Welke begeleiding is er nodig voor ouders die een keuze moeten maken?
  • Vrees jij onbegrip voor mensen die besluiten om een kindje met het downsyndroom toch te houden?

Radio 1 Select