Vind jij ook dat kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien?

29 mei 2018
Om toekomstige generaties te beschermen tegen tabaksverslaving, roepen tientallen organisaties op om meer rookvrije plaatsten te creëren, vooral daar waar veel kinderen en jongeren komen. Vandaag hebben ze een charter ondertekend dat meteen het begin is van de campagne "Generatie Rookvrij".

"We zijn het idee gaan halen in Nederland, waar een gelijkaardig initiatief veel succes heeft", zegt Suzanne Gabriels van Stichting tegen Kanker. "We willen samen met zoveel mogelijk organisaties ernaar streven dat kinderen die geboren worden vanaf januari 2019, kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving." 

Om dat doel te realiseren, willen de ondertekenaars van het charter gemeenten, sportclubs en jeugdbewegingen ertoe aanzetten om hun gebouwen, terreinen en activiteiten rookvrij te maken.

Uit een enquête die Stichting tegen Kanker bij 3.500 landgenoten heeft afgenomen, blijkt alvast dat "Generatie Rookvrij" een draagvlak heeft. Maar liefst 95 procent van de respondenten vindt dat kinderen het recht moeten hebben om rookvrij op te groeien, en 85 procent wil daar ook aan meehelpen.

Meer info op generatierookvrij.be.

Reageer

  • Moeten we nog strenger optreden tegen roken (in het openbaar?) of gaat het allemaal te ver voor jou?
  • Heb je zelf voorstellen om roken (op openbare plaatsen) te verminderen? 

Bekijk ook de resultaten van de rookenquête 2018 door Stichting Tegen Kanker: