Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Vindt het Overlegcomité vandaag wél ruimte voor versoepelingen?

do 4 mrt. - 6:22

Het Overlegcomité komt om 14 uur opnieuw samen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Nadat vorige week op het overleg van de verschillende regeringen beslist werd om de pauzeknop in te drukken, is het afwachten of er nu wel ruimte is voor versoepelingen. Veel moeten we alweer niet verwachten. Een vergroting van de “buitenbubbel”, van vier naar acht personen, lijkt het meest waarschijnlijke scenario. Daarnaast wordt er gezocht naar meer perspectief, in de eerste plaats voor de schoolg
Vrouw met verrekijker

“Veel versoepelingen moeten we niet verwachten”, zo schreven we vorige week vrijdag in onze vooruitblik op het Overlegcomité. Maar zelfs die bescheiden verwachtingen werden toen gefnuikt.

In een schrikreactie op een plotse stijging van het aantal ziekenhuisopnames, naar een alarmerend dagcijfer van 204 patiënten, werd prompt op de pauzeknop gedrukt. Er werd beslist om zeker nog niet te versoepelen en met de vingers strak gekruist nog een week de kat uit de boom te kijken.

De gevreesde exponentiële boom van de cijfers is er de afgelopen week gelukkig niet gekomen, al zijn de cijfers wel gestegen en zijn ze nog altijd niet geruststellend. Terwijl het aantal besmettingen weer stilaan een plateau lijkt te bereiken, blijft het aantal ziekenhuisopnames opvallend hoog. Gemiddeld worden er per dag zo’n 150 covidpatiënten in onze ziekenhuizen opgenomen.

Wat de virologen en de Wetstraat misschien nog het meest zorgen baart, is dat het aantal patiënten op intensieve zorg heel sterk blijft toenemen: in goed een week tijd is dat aantal van iets meer dan 300 naar ruim over de 400 gestegen. Plots weer veel meer covidpatiënten die doodziek zijn dus.

“Het goede nieuws is dat dit niet de gevreesde explosie is, het slechte nieuws is dat de druk op de ziekenhuizen blijft groeien”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gisteren nog bij de Franstalige omroep RTBF. Vermoedelijk is de Britse variant van het coronavirus, die besmettelijker en mogelijk ook ziekermakend is, de oorzaak.

Experten

De experten die de overheden adviseren blijven intussen bij hun adviezen die ze vorige week al overmaakten. Als het van hen afhangt, kunnen de eerste versoepelingen pas vanaf eind maart.

"Dat gaat niet veranderen, zeker niet gezien de fragiele situatie waarin we ons bevinden. Dit is niet het moment om te gaan versoepelen", zei Pierre Van Damme, epidemioloog bij Universiteit Antwerpen, woensdagavond nog in "Terzake".

"Laten we vooral nu goed plannen en eerder naar eind maart zien wat er kan en eventueel dan een volledig plan gaan uitwerken waarbij je stap voor stap iets kan gaan mogelijk maken", aldus Van Damme. "Dat is tijd winnen op de infectie en de vaccinatie de kans geven om betere resultaten te geven."
Geert Molenberghs, biostatisticus bij de Universiteit van Hasselt en de KULeuven, staat mee op de rem. “Als we op een plateau zitten en we gaan fel versoepelen, dan gaat virus maar één ding doen: aan kracht winnen. Dat moeten we beseffen”, waarschuwde hij gisteravond nog in “Het Journaal”.

Buitenplan

Het lijkt dat de tandem De Croo-Vandenbroucke de koers die de experten voor ogen hebben zullen blijven volgen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) hield gisteren wel al een kleine tactische voorbespreking tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Terwijl hij de verwachtingen - alweer - temperde, zei de eerste minister dat op het vlak van versoepelingen het accent de komende tijd op buitenactiviteiten zal liggen. Die vormen nu eenmaal een veel kleiner risico op besmettingen dan binnenactiviteiten.

De Croo gaf al mee dat er aan een “buitenplan” wordt gewerkt. Dat plan moet het broodnodige perspectief geven voor de komende maanden. Op de korte termijn komt er mogelijk een grotere “buitenbubbel”: in plaats van 4 personen zou je voortaan met 8 mensen mogen buitenkomen om samen te wandelen, fietsen... maar nog altijd op een veilige afstand. Vanaf wanneer dat precies zou zijn? We horen de datum van maandag 15 maart waaien.

De premier blijft beducht om al te vroeg te versoepelen. “Mochten we een aantal zaken te vroeg doen, gaan we zien dat dit leidt tot een sterke toename van het aantal ziekenhuisopnames in de maanden april en mei.”

Jongeren

Weinig onmiddellijke versoepelingen dus vandaag op de tafel van het Overlegcomité. Als er de komende tijd al versoepeld wordt, zal de schoolgaande en studerende jeugd als eerste aan de beurt moeten komen. Daarover lijken de bewindslieden het wel eens. 

Eerder deze week sprak Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) al de hoop uit dat alle leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs na de paasvakantie weer voltijds naar school moeten kunnen gaan. Als de cijfers het toelaten tenminste. Altijd die grote slag om de arm. De paasvakantie begint over precies een maand.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei gisteren nog tegen VRT NWS dat hij voor scholieren en studenten ook weer “een beetje normaal onderwijs” mogelijk wil maken.

“Ik denk dat zeker in het middelbaar onderwijs die nood toch wel groot is.” Maar deze versoepelingen voor het onderwijs zullen niet voor morgen zijn, zo temperde Vandenbroucke tegelijk de verwachtingen, “dat zal nog tijd vragen”.

Ligt ook nog altijd op de tafel: de kotbubbel. Mogen kotstudenten die samen in één huis woning hokken een veilige bubbel vormen? Mogelijk wordt hierover een knoop doorgehakt, maar zeker is dat allesbehalve.

Reizen

Dan houdt het wellicht op voor het Overlegcomité voor vandaag, qua concrete knopen die doorgehakt kunnen worden.

Het opheffen van het reisverbod vóór 1 april, mogen we alvast op onze buik schrijven. Ons land heeft dat gisteren nog eens duidelijk gemaakt aan de Europese Commissie, door een brief te schrijven waarin België motiveert waarom het langer dan twee maanden de grenzen controleert.

Horeca

Over naar de horeca dan. Daar vroegen de kustburgemeesters gisteren nog dat minstens de terrassen tegen de paasvakantie zouden mogen heropenen. Tijdens de paasvakantie verwachten de kustburgemeesters namelijk opnieuw veel volk aan zee.

De horeca zelf is een koele minnaar van dat idee. Volgens topman Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is het namelijk economisch niet rendabel om een café of restaurant alleen maar op zijn terras te laten draaien.

Na 1 april zal het verbod op niet-essentiële reizen wellicht wel sneuvelen. Tegen dan moet er een beter systeem komen om teruggekeerde reizigers te testen en in quarantaine te plaatsen. Want dat systeem heeft de afgelopen tijd getoond dat het niet werkt zoals het hoort.

Perspectief

Het beloven dus nog minstens een paar harde weken te worden voor o.a. de horeca en de reissector, en voor de bevolking die steunt en kreunt onder de maatregelen.

Het enige wat het Overlegcomité daar vandaag tegenover kan stellen, is "perspectief", totdat de vaccinatiecampagne de komende maanden eindelijk zijn vruchten zal beginnen af te werpen.

Luister naar Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De wereld vandaag":

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet