"Vingerafdruk op ID-kaart? Niet de efficiëntste methode!"

15 mei 2017
Terroristen kunnen zich vrij verplaatsen binnen Schengen
Onze identiteitskaart wordt ‘verrijkt’ met onze vingerafdruk, zo werd dit weekend beslist. Journalisten Tine Hens en Lars Bové hebben hun twijfels. “Het is niet efficiënt als het niet gekoppeld is aan een centrale databank. En dan nog zijn er toch serieuze vragen te stellen over onze privacy. Men had beter onze speurders wat meer armslag gegeven om de gegevens van telecombedrijven, Facebook en Google te controleren. Daar zitten veel nuttiger data om misdrijven op te sporen."

Op de bijzondere ministerraad van afgelopen weekend werd beslist om geleidelijk aan ook vingerafdrukken toe te voegen op onze identiteitskaarten. Bedoeling is om het moeilijker te maken om identiteitskaarten te vervalsen. Opmerkelijk is dat die vingerafdrukken niet worden opgenomen in een centrale databank, zoals gevraagd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat stuitte op verzet van de Open VLD. En dus werd het een compromisvoorstel.


Het idee gaat al een tijd mee. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) was al langer voorstander van biometrische identiteitskaarten, dat zijn identiteitskaarten waar via de chip ook vingerafdrukken en gezichtsscans bewaard kunnen worden. In januari wilde België een samenwerking met VS opstarten over de uitwisseling van vingerafdrukken en biometrische gegevens. Maar dat werd toen afgeschoten door de privacy-commissie, zegt De Tijd-journalist Lars Bové.

Terroristen dragen vaak een dikke bril op hun foto om gezichtsherkenning te bemoeilijken

Er is wel degelijk een reëel probleem, zegt Bové. Terroristen kunnen zich nu gemakkelijk vrij bewegen in de Schengenzone.. Zeker in het geval van Syriëstrijders gaat het vaak om mensen die al een crimineel verleden hebben. En dus beschikt de politie vaak al over hun vingerafdrukken. Controles zouden dus efficiënter kunnen. Eerstelijnscontroles zijn zeker gebaat met een identiteitskaart met een vingerafdruk. Voor tweedelijnscontroles heb je een centrale databank nodig, zodat je kan vergelijken met bekende profielen.

De discussie over vingerafdrukken en privacy is zeker waard om gevoerd te worden, vindt Lars Bové. Maar veel belangrijker nog in de misdaadbestrijding zijn telecomgegevens. “Vandaag kunnen onze veiligheidsdiensten alleen data opvragen van maximaal 12 maanden oud. En dan nog blijkt maar op 70 à 80% van de vragen worden ingegaan. Als het om commercieel gebruik van onze privé-data gaat zijn telecombedrijven en Facebook en Google heel wat minder terughoudend. Het was beter geweest als onze speurders daar wat meer armslag gekregen hadden”.