"Mag ik vriendelijk verzoeken om onze streek tijdens dit feest te respecteren en proper te houden?"

30 maart 2018
8000 kilogram afval werd vorig jaar alleen al op de Koppenberg en de Oude Kwaremont opgehaald. Frank De Baere heeft daarom een boodschap voor de wielertoeristen die zondag naar zijn Maarkedal afzakken om er de hoogmis van het Vlaamse wielrennen te bewonderen. Hij kreeg een minuut:

Beste Wielertoeristen en supporters voor de komende Ronde Van Vlaanderen,

"Mag ik jullie als inwoner van Maarkedal, gelegen in onze mooie Vlaamse Ardennen, vriendelijk verzoeken om onze streek tijdens dit feest te respecteren en proper te houden?

Het is een kleine moeite voor een wereld van verschil om afval in de daarvoor voorziene afvalcontainer te gooien of toch mee te nemen tot U er één tegenkomt. Welkom en geniet ervan!"

Het was een impulsieve Facebookpost. Maar ik herinnerde mij een confrontatie van enkele jaren terug met een kerel die zomaar zijn rommel op de grond gooide terwijl er onder zijn neus afvalbakken voorzien waren.

Ook de beelden van de Oude Kwaremont in het nieuws vorig jaar na De Ronde hebben een diepe indruk op mij nagelaten.

Met mijn facebookpost wilde ik een heel klein steentje verleggen in een rivier waardoor het water nooit meer dezelfde stroming zal hebben. Mogen we hopen dat er honderden duizenden mensen een klein steentje verplaatsen in de rivier!

Vooral omdat die VIP-organisaties er op rekenen dat de jeugdbewegingen het wel zullen opruimen voor een aalmoes! Dit lijkt wel kinderarbeid.

Ik denk ook aan de landbouwers in onze streek die hun maaivelden minstens drie keer zullen moeten aflopen zodat er geen blikjes in het veevoeder terecht komt.

Enfin, om het met de woorden van Bram Vermeulen te zeggen: ik heb met mijn facebookpost een heel klein steentje willen verleggen in een rivier waardoor het water nooit meer dezelfde stroming zal hebben. Mogen we hopen dat er honderden duizenden mensen een klein steentje verplaatsen in de rivier!

Lees ook