Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Via steekproef nog eens 19 gevallen van Indiase variant ontdekt in ons land: "Circuleert allicht meer dan we denken"

ma 10 mei - 7:11

Er zijn in ons land nog eens 19 gevallen van de Indiase variant van het coronavirus vastgesteld. Dat zegt viroloog Johan Neyts. Gisteren raakte al bekend dat 5 bewoners en personeelsleden van een woonzorgcentrum in Borsbeek besmet blijken met de Indiase variant. "De Indiase variant is allicht meer verspreid in ons land dan we denken, al is het waarschijnlijk nog niet heel veel."
WZC Compostela in Borsbeek

Afgelopen weekend raakte bekend dat bij bewoners en personeel van een woonzorgcentrum in Borsbeek 5 besmettingen met de Indiase coronavariant vastgesteld zijn. Een van de patiënten, een bewoner die volledig gevaccineerd was, is overleden. Het doet de vraag rijzen hoe ongerust we moeten zijn en hoe verspreid de Indiase variant in ons land al is.

Volgens Johan Neyts, professor en viroloog van het Rega Instituut van de KU Leuven, is de Indiase variant van het virus allicht wijder verspreid dan we denken. "We weten sinds gisteravond via steekproeven op stalen van patiënten bijvoorbeeld dat er nog 19 andere gevallen in ons land zijn, in het Antwerpse en het Brusselse. De helft daarvan kunnen we linken aan reizen naar India, de andere helft niet. Dat betekent dat de variant aan het circuleren is, waarschijnlijk nog niet zo heel veel."

Bepalen om welke variant het gaat, dat gebeurt via genetische testen op stalen van besmette patiënten. Dat gebeurt steekproefgewijs, legt Neyts uit, omdat dat heel intensieve testen zijn. "Het is niet mogelijk om systematisch bij alle patiënten te bepalen welke variant ze hebben. Daarom dus steekproeven. Van alle stalen die positief testen, worden 5 tot 10 procent getest op varianten. Nu en dan pikt men die Indiase variant eens op. Uit die steekproeven zijn die 19 gevallen dus opgepikt."

Het is niet mogelijk om systematisch bij alle patiënten te bepalen welke variant ze hebben. Van alle stalen die positief testen, worden 5 tot 10 procent getest op varianten.

We weten momenteel nog niet zo heel veel over de Indiase variant, omdat de gegevens uit India mondjesmaat binnenlopen, zegt Neyts. "We zien heel veel mensen met COVID-19 in India, maar dat is voor een groot stuk waarschijnlijk te linken aan de hindoefestivals. Na de eerste golf in 2020 hadden ze daar alles relatief onder controle. Ze dachten er blijkbaar dat het opgelost was en in februari, maart hebben ze alle teugels terug losgelaten. De grote feesten zijn kunnen doorgaan en zo heeft de Indiase variant, die we al in oktober zagen, zich massaal kunnen gaan verspreiden."

UIt de weinige beschikbare gegevens lijkt het erop dat de Indiase variant allicht besmettelijker is, een 15-tal procent in vergelijking met de Britse variant, die al besmettelijker was, zegt Neyts. "Of hij ook ziekmakender is, daar lijkt het niet op. Het probleem is natuurlijk wel, hoe meer mensen besmet raken, hoe meer mensen ziek worden en hoe meer mensen kans maken om te overlijden."

Johan Neyts: "Vaccins zijn niet bij iedereen 100 procent werkzaam"

Hoe zit het met de beschikbare vaccins, zijn die werkzaam tegen de Indiase variant? "Op basis van de genetische vingeradruk zuen we mutaties die overlappen met de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant, je zou dus verwachten dat de Indiase variant minder gevoelig is aan de vaccins. Maar het lijkt er voorlopig op dat dat zou kunnen meevallen." Neyts wijst erop dat de vaccinproducenten werken om hun vaccins aan te passen.

Je zou verwachten dat de Indiase variant minder gevoelig is aan de vaccins. Maar het lijkt er voorlopig op dat dat zou kunnen meevallen.

De bewoners in het woonzorgcentrum in Borsbeek waren volledig gevaccineerd. "Geen enkel vaccin werkt 100 procent", zegt Neyts. "Hier en daar ga je zoiets hebben. We hebben dat ook al gezien in andere woonzorgcentra, dat er nog besmettingen met andere varianten geweest zijn."

"Stel je ook eens voor dat er geen vaccinatie geweest was, dan had de Indiase variant zich als een lopend vuurtje verspreid onder de bewoners en het personeel, waren er meer besmettingen en allicht meer overlijdens. Het is pijnlijk, het is een drama voor de familie van de overleden patiënt, maar we kunnen dit allicht verklaren doordat vaccins niet bij iedereen 100 procent werken."

Beluister het gesprek met Johan Neyts in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet