Viroloog Johan Neyts over derde prik voor iedereen: "Voor deze golf heeft het weinig zin, ook ethisch moeilijke kwestie"

22 oktober 2021
© Unsplash
Viroloog Johan Neyts heeft bedenkingen bij het voorstel van de Vlaamse regering om iedereen ouder dan 12 jaar een derde coronaprik aan te bieden. "Voor ouderen en risicogroepen kan je niet wachten, maar de vraag is wat je doet met de brede bevolking. Voor deze vierde golf hebben maatregelen als mondmaskers en afstand houden meer zin dan een derde prik", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Neyts is voor alle duidelijkheid niet tegen een derde prik, maar wanneer je die best toedient aan welke groep vindt hij "een moeilijk vraagstuk". Hij wijst erop dat cijfers uit Israël aantonen dat de kans op infectie wel degelijk sterk afneemt na een booster. "We kunnen aannemen dat het voor een meer blijvende immuniteit zorgt op de langere termijn."

Neyts stelt zich de vraag of we voor de brede bevolking niet beter wachten op vaccins die zijn aangepast aan de deltavariant. "Voor risicogroepen en ouderen kan je niet wachten op die versie 2.0 van de vaccins. Daar is men al gestart met de huidige vaccins en je zal ook wel de impact zien. Maar wat doe je als je het op termijn breed gaat uitrollen?"

Nieuwe, aangepaste versies van de vaccins zijn er op dit moment nog niet. Daar wordt wel aan gewerkt, maar het is volgens Neyts onduidelijk wanneer we die kunnen verwachten.

De viroloog wijst erop dat de Hoge Gezondheidsraad zich heel grondig zal buigen over vraag wie best een derde prik krijgt. Hij haalt naast de ouderen en de risicopatiënten ook de zorgverleners aan, voor wie de eerste vaccinatie intussen van het begin van het jaar dateert.

"Het punt is dat je niet iedereen zomaar snel die derde prik kan geven", zegt Neyts. "Dus of je daarmee momenteel de curve doet afvlakken? Het heeft heel weinig zin voor deze vierde golf. Natuurlijk wel voor de zwakkere mensen die je extra wil beschermen. Maar een mondmasker opzetten op drukke plaatsen en afstand houden is op dit ogenblik makkelijker dan snel iedereen vaccineren."

Een mondmasker opzetten op drukke plaatsen en afstand houden is op dit ogenblik makkelijker dan snel iedereen vaccineren

De viroloog noemt het ook een moeilijke ethische kwestie, omdat in ontwikkelingslanden amper vaccins zijn gezet. "Als we een derde prik geven in het westen, betekent dat geen eerste prik daar", zegt hij. "Anderzijds moet je vaccins natuurlijk ook ter plekke krijgen en dat is soms een logistieke nachtmerrie. Als we echt voor die derde prik gaan, dan is het onze absolute morele plicht om veel meer in te zetten op transport en verspreiding van vaccins in ontwikkelingslanden."

Neyts ziet tot slot wel iets in een individuele benadering. Zo stelt hij dat het urgenter is om de mensen die Johnson & Johnson of AstraZeneca hebben gekregen, een boosterprik aan te bieden van Pfizer of Moderna, dan jongeren die al twee dosissen van een mRNA-vaccin hebben gehad.

Beluister het gesprek met viroloog Johan Neyts in "De wereld vandaag"

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag