Viroloog Marc Van Ranst pleit voor verbod op niet-essentiële reizen

15 januari 2021
"We zitten toch al aan een 100-tal gevallen van de Britse variant en waarschijnlijk moeten we dat aantal nog met 100 vermenigvuldigen."

"De varianten zijn hier, de reizigers hebben er heel wat mee binnen gebracht en dat brengt een extra stress op het systeem. Het is dweilen terwijl de kranen openstaan", zegt viroloog Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven. "Al maken we het virus niet gemakkelijk. We houden afstand, we dragen mondmaskers."

En ja, dat is te wijten aan het reizen, klinkt het heel stellig. "We hebben daar lang voor gewaarschuwd. Als je niet-essentiële reizen laat gebeuren, dan komen die varianten binnen. Punt. Het is sowieso moeilijk om buiten te houden in een land als België."

Maar wat moet er dan gebeuren? Een verbod op niet-essentiële reizen? "Eigenlijk wel. We zijn eigenlijk goed bezig, maar je wil niet die extra instroom van varianten." En de grenzen? Moeten die dan ook dicht? "De grenzen sluiten in het Europa van vandaag ligt bijzonder moeilijk en er zullen ook heel wat problemen bij zijn."

Al bij al is Van Ranst er niet erg gerust in. "Onze curve is zeer laag in vergelijking met andere landen. Maar je zal niet snel iemand vinden die er echt gerust in is. We zitten bij de beste landen van Europa, dus we kunnen nu niet zeggen dat we bij een lockdown zitten, verre van. Maar de plannen zijn wel klaar."

Luister naar Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven in De ochtend: